Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'daki yatırımları nedeniyle Fransa'nın üç büyük bankası BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole'ü olası not indirimine karşı uyardı. Kuruluş yaptığı açıklamada, söz konusu üç bankanın kredi notlarının, Yunanistan'ın kamu ve özel kesim borçlanma kağıtlarındaki pozisyonlarını incelemek ve Yunanistan'da yaşanacak bir temerrüt veya yeniden yapılandırma durumunda olası etkilerini değerlendirmek üzere izlemeye alındığını bildirdi. Moody's, gözden geçirme sonrası uzun vadeli kredi notu 'Aa2'' olan BNP ve 'Aa1'' olan Credit Agricole'ün notlarının bir kademeden fazla indirilmesinin söz konusu olmadığını, Societe Generale'nin 'Aa2'' olan notunun ise iki kademe gerileyebileceğini vurguladı. Kuruluş ayrıca, Belçika bankası Dexia'nın da kredi notunun olası bir indirim için izlemeye alındığını kaydetti.
 
Anlaşma sağlanamadı
 
EURO Bölgesi maliye bakanları önceki gece Brüksel'de yaptıkları toplantıda, Yunan tahvilleri tutan özel yatırımcıların, Yunanistan için hazırlanacak yeni kurtarma paketinin maliyetine ne şekilde katılacakları konusunda uzlaşamadılar. Euro ülkeleri karar sorumluluğunu, bu hafta içinde yeniden bu konuya dönmeleri beklenen Almanya ve Fransa'ya bıraktılar.  Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olan Almanya, Hollanda'nın da desteğiyle, Yunan tahvilleri tutan bankalar, emeklilik fonları ve sigorta şirketlerinin, ellerindeki kağıtları, yedi yıl uzamış vadeli yeni kağıtlarla değiştirmelerini istiyor.
 
Papandreu'dan kabine değişikliği ve güvenoyu hamlesi
 
ÜLKEDE yaşanan gerilim Başbakan Yorgo Papandreu'yu da zor durumda bıraktı. Muhalefetin 'çekil' çağrısıyla istifa edebileceği konuşulan Papandreu, Cumhurbaşkanı Karalos Papulyas ile görüştü. Ardından 'devam' kararı aldı. Papandreu yaptığı açıklamada, kabinesinde geniş tabanlı bir değişikliğe gideceğini ve güvenoyu isteyeceğini söyledi.
 
VADE UZATIMI İFLASTIR
 
KREDİ derecelendirme kuruluşları, tahvil vadelerinin uzatılmasının zorlama bir çözüm olacağını ve bunu temerrüt sayacaklarını açıkladılar. Krizin yayılmasından korkan ECB, Avrupa Komisyonu ve Fransa, tahvil sahiplerinin bazı teşviklerle, vadesi gelen kağıtların yerine daha uzun vadeli Yunan tahvilleri almaya ikna edilecekleri daha yumuşak bir çözüm arıyor.
 
ATİNA SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
 
YUNANİSTAN'da kamu ve özel sektör çalışanlarının, yeni mali reformları protesto etmek amacıyla yaptıkları 24 saatlik grev, ülkede yaşamı felç etti. Gösterilere, internet üzerinden son 22 gündür organize olarak ülke meydanlarına inen, kendilerini 'Bıkkınlar' olarak adlandıran gruplar da katıldı. Parlamento'nun bulunduğu 'Sindagma' meydanında toplanan göstericilere polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Kendilerini ''iktidar karşıtı'' olarak adlandıran maskeli şahıslar ise güvenlik ekiplerine molotofkokteyli attılar. Eylemlerde 30 kişi yaralandı, 18 de gözaltı var.
 
akşam