Fransa"da hükümet, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Senato"nun gündemine alınmasına ilk defa açıkça karşı çıktı.
Ermeni nüfusunun yoğun olduğu başkent Paris yakınlarındaki Alfortville kasabasının Belediye Başkanı ve Sosyalist Milletvekili Rene Rouquet"nin dün Meclis Genel Kurulu"nda yönelttiği sözlü sorusunu hükümet adına yanıtlayan İçişleri ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Devlet Bakanı Alain Marleix, hükümetinin 2006"da Meclis"te kabul edilen yasa teklifini Senato"nun gündemine almak istemediğini söyledi.
Fransız Bakan, “parlamenterlerin, tarihçilerin işine karışmamasını” savunarak, bu yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye"nin tepki göstereceğini belirtti.
“Yasa koyucunun artık tarihi olayların değerlendirilmesine müdahalede bulunmaması gereğine” işaret eden Bakan Marleix, son dönemde Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan yakınlaşmaya da değinerek soykırımın inkârına ceza getirecek bir parlamento kararının Ankara"nın tavrında sertleştirmeye yol açacağını kaydetti.

Siyaset tarih yazmasın
Bakan Alain Marleix, Sosyalist Milletvekili Rouquet"in sorusunu Ulusal Meclis kürsüsünden yanıtlarken, Ulusal Meclis Başkanı Bernard Accoyer başkanlığında kurulan geçici özel komisyonun, “bundan böyle tarihle ilgili yasa yapmama” yönünde tavsiye kararları aldığını hatırlattı.
Böylece Fransız hükümetinin, “soykırımın inkârına 6 aya kadar hapis ve 45 bin euro para cezası” öngören yasa teklifini Accoyer Raporu"nda savunulan “parlamento yoluyla tarih yazmama” ilkesi kapsamında değerlendirdiği açıkça ortaya çıktı. “Soykırımı inkâr” teklifinin yasalaşması için Senato"da da kabul edilmesi gerekiyor.

Diyaspora öfkeli
Ermeni kuruluşlarıyla teklife destek veren ünlü filozof Bernard-Henri Levy ve Büyük Doğu Mason Locası üstadı J-Michel Quillardet"in de aralarında bulunduğu isimler, söz konusu yasanın tarihle ilgili yasalar kapsamında ele alınamayacağını, inkârcılığın ırkçılık ve “işlenmiş bir soykırım suçunun eksik kalan yönlerini tamamlama” niteliği taşıdığını savunmaya devam ediyor.
Hükümetin bu son açıklamasına tepki gösteren Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi (CCAF), 10 Aralık günü Senato önünde yeni bir protesto gösterisi düzenleme çağırısı yaptı.