Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son kanton seçimlerindeki ağır yenilgi ve partisi içindeki itirazlara rağmen, ''laiklik ve İslam'' konusunu, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi tartışmaya açma konusunda ısrarını sürdürüyor.

Sarkozy, bugün iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) önemli isimlerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Toplantıdan sonra basının sorusunu yanıtlayan, ancak isminin yayınlanmasını istemeyen bir UMP yetkilisi, Sarkozy'nin, ''laiklik ve İslam'' konusunun tartışmaya açılmasında kararlı olduğunu söyledi.

UMP yetkilisi, Sarkozy'nin iktidar partisinin bu konuda geri adım atmasını istemediğini belirtti.

Fransız basını, iktidar partisi içinde, ''laiklik ve İslam'' tartışmasının artık açılmamasını isteyenlerin sayısının giderek arttığını duyurmuştu.

Basın, iktidar partisi içinde, ''ülkedeki Müslümanları korkuttuğu ve yaraladığı'' ve ''tartışmanın sadece aşırı sağın çıkarlarına hizmet ettiği'' yolunda düşünenlerin oldukça fazla olduğu görüşünde.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti, kanton seçimlerinin ikinci turunda büyük bir başarıya imza atarak oylarını yüzde 35,74'e çıkarırken, iktidar partisi yüzde 20,32 oy almıştı.

Kanton seçimleri, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde adaylar için bir ''sınav'' niteliğinde olması açısından önem taşıyordu.

A.A.