Yeni Şafak, Ergenekon'un karakutusu Tuncay Güney'in MİT'in verdiği 'Francesco İpek' adıyla ABD'de görev yaptığını ortaya çıkardı. Kanada'da yaşayan Güney, Yeni Şafak'ın ulaştığı bilgiyi doğruladı.

2001'de 'oto chance' suçlamasıyla gözaltına alındığında polise verdiği ifade ile Ergenekon örgütünü deşifre eden Tuncay Güney'in, MİT ve JİTEM ile MOSSAD'ın da aralarında bulunduğu birçok istihbarat örgütüne çalıştığı ileri sürüldü. Güney'in, 1997'de lağvedilen Milli İstihbarat Teşkilatı Kontr Terör Dairesi'nin İran Masası'nda çalıştığını gösteren belgeyi MİT doğrulamadı. MİT, Kontr Terör Dairesi'ni kuran Mehmet Eymür'ü suçladığı açıklamasında birimin kapatıldığını vurguladı ve Güney'in elemanları olmadığını belirtti.

MİT GÜNEY'İ YURTDIŞI GÖREVDE DE KULLANDI

Yeni Şafak ise Ergenekon soruşturmasının kilit ismi Tuncay Güney'in MİT adına çalıştığı bilgisine ulaştı. MİT, ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeye göreve gönderdiği Tuncay Güney'e 'Francesco İpek' adına düzenlenen kimlik verdi.

EFSANE AJANIN İSMİ LAYIK GÖRÜLDÜ

Güney'e, Francesco İpek kimliği, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal ve ekibinin aldığı bir kararla verildi. 'Francesco' ismi Güney'in üstlendiği görevlerden dolayı, Abdullah Çatlı ve ekibini dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'le tanıştırıp ASALA terör örgütü operasyonları için Kostarika'ya götüren efsane MİT ajanının kod adı olarak biliniyor. Güney'e de üstlendiği görevlerin önemi nedeniyle bu isim verildi. MİT'in en yararlı isimlerinden biri olduğu için de Güney'e 'İpek' kod adı verilmesi uygun görüldü.

ABD'DE KULLANDI İZ BIRAKMADI

Tuncay Güney, özellikle bir çok kez görev için gittiği ABD'de Francesco İpek kimliğini kullandı. Tuncay Güney, bu ülkede 'Francesco İpek' adını kullandığı için gerçek adının yeraldığı otel, kredi kartı, araba kiralama, kira kontratı gibi hiçbir belgede iz bırakmadı.

TÜRK PASAPORTU KULLANMADIM

2001'de gözaltında polise Ergenekon'u anlattıktan sonra serbest bırakılan Tuncay Güney, ABD'ye, ardından da Kanada'ya geçti. Telefonla görüştüğümüz Güney, Yeni Şafak'ın ulaştığı 'Frencesco İpek' kimliğini doğruladı. Güney ayrıca tüm istihbarat örgütlerinin en ünlü MİT elemanı olarak kendisini tanıdığını belirterek “Herkes beni Frencesco İpek adıyla bilir. Zaten hiçbir yurtdışı görevimde Türk pasaportu kullanmadım” dedi.

The Marmara 1318'de kaldı

Güney ABD'ye ilk gittiğinde, Mehmet Özbay'ın tuttuğu Manhattan'daki The Marmara Oteli'nin 1318 nolu odasında kaldı.