Cep telefonu kameralarının kabiliyetlerini her geçen gün geliştirmesi yıkıcı bazı etkiler de oluşturdu. Bu etkilerin en önemlisi ise fotoğraf makinesi pazarında yaşandı. Kompakt fotoğraf makinesi kategorisi cep telefonu kameralarının gelişmesiyle beraber neredeyse ortadan kalkarken birçok kullanıcı fotoğraf makinesi yerine cep telefonunu tercih etmeye başlayınca DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerinin satışları da düştü. Ortaya atılan yeni bir iddia ise pazarın daha da daralacağı yönünde. İddianın sahibi ise Japon fotoğraf teknolojileri üreticisi Canon.

Fotoğraf makinesi pazarı yüzde 50 küçülecek

Canon CEO'su Fujio Mitarai'nin yaptığı açıklamaya göre fotoğraf makinesi pazarı önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 50 oranında küçülecek. CEO'ya göre fotoğraf makineleri teknolojileri ağırlıklı olarak güvenlik ve tıp gibi alanlara kayacak. İnsanların genelde fotoğraf çekmek için cep telefonu kullandığını belirten CEO, bunun da satışları düşürdüğünü ve günümüzde 5 ila 6 milyon birim fotoğraf makinesinin kullanıldığını ifade etti. Rakamların daha da düşeceğini belirten CEO gelecekten pek de umutlu değil.

Gerçekten de fotoğraf makinesi satışları giderek küçülen ve yıllara göre baktığımızda piyasaya sürülen fotoğraf makinesi adetlerinde düşüş var. Ancak Canon'un CEO'sunun söylediği kadar hızlı bir düşüşün olması günümüz verilerine göre pek mümkün görünmüyor. Rakamlarla konuşmak gerekirse 2015 yılında dünya çapında 16.73 milyon fotoğraf makinesi piyasa sürüldü. 2017'de ise bu rakam 18.91 milyon oldu. Bu kadar cihazın satıldığı bir pazarın iki yıl içinde yüzde 50 oranında küçülmesi pek mantıklı görünmüyor.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce fotoğraf makinesi pazarının yarı yarıya azalması mümkün mü? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Kaynak: TEKNOLOJİ OKU