Çin"de, yumurtasıyla birlikte oldukça iyi korunmuş bir pterozor fosili günışığına çıkarıldı. Yumurta sayesinde dişi olduğu tespit edilebilen bireyin, bu fosil canlıların cinsiyetlerini anlamaya yönelik olarak ilk defa önemli ipuçları sağladığı açıklandı.

Leicester Üniversitesi"nden paleobiyolog David Unwin"in arasında yer aldığı araştırma ekibi buluntuya dayanarak, baş üzerinde yer alan uzun çıkıntıya sadece erkek pterozorların sahip oldukları gibi cinsiyet ayrımına ilişkin çeşitli saptamalarda bulundular. Unwin, oldukça nadir görülmesi nedeniyle birkaç yıl önce kendisine bu tip bir ilişkiden bahsedilmiş olsaydı muhtemelen kahkahalarla güleceğini söylüyor. Bunun yanında fosilin yumurtlamayı kolaylaştırmak üzere geniş bir leğen kemiği açıklığına sahip olduğu görülmüş. Diğer fosiller üzerindeki incelemelerle birleştirildiğinde, erkeklerin büyük bir baş çıkıntısı ile dar leğen kemiği açıklığına sahip oldukları, dişilerdeyse geniş bir leğen kemiği açıklığı bulunmasının yanında başlarında herhangi bir çıkıntının yer almadığı belirlenmiş.

Yumurtasıyla birlikte Çin"in ünlü fosil bölgesi Liaoning"te Junchang Lü ve arkadaşlarınca bulunan Darwinopterus cinsi fosilin yaşı 160 milyon olarak belirlenmiş. Yumurtanın kabuk yapısı üzerinde yapılan incelemeler son derece iyi bir gelişim gösterdiğini ve annenin muhtemelen yumurtlama zamanına oldukça yakın öldüğünü ortaya koymuş. Sol kolundaki kırık nedeniyle bilimciler, fırtına ya da volkanik patlama gibi bir etken nedeniyle hayvanın bir göle düşerek ölmüş ve dibe batarak korunmuş olabileceğini düşünüyorlar.

Bazen pterodaktil olarak da adlandırılan pterozorlar, 220 milyon yıldan 65 milyon yıl öncesine uzanan Mesozoyik Dönem"de gökyüzünün baskın avcılarıydı ve genel bir yanlış kanının aksine aslında dinozor değillerdi.

Ntvmsnbc