Dünyanın en çok takip edilen spor organizasyonlarından biri olan Formula 1 60 yıllık tarihindeki en büyük kaosu yaşıyor. Formula 1 parçalanmanın eşiğine geldi. 10 takımdan 8'i Formula 1'den ayrılmayı planladığını duyururken, kendi şampiyonaları için adım atacaklarını ifade etti.

Takımlar birliği FOTA, BMW-Sauber, Brawn, Ferrari, McLaren, Red Bull, Renault, Toro Rosso ve Toyota'nın Formula 1'den ayrılarak yeni bir şampiyona kurma yoluna girdiğini duyurdu.

Açıklamada, "Takımlar kendi değerlerine ve sporun değerlerine zarar veren bir şampiyonada yer almaya devam edemezler" denilirken, "Bu şartlar altında bu takımların kendi şampiyonalarını oluşturmaktan başka şansları kalmıyor" ifadeleri kullanıldı ve Formula 1 60 yıllık tarihindeki en büyük krize girdi.

FIA yani Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu, Formula 1'e katılacak takımların, yeni sezonda yer almaları için en geç cuma günü katılımlarını garanti etmelerini istemişti.

FIA'nın takımları, "organizasyonu ele geçirmeye çalışıyorlar" şeklinde suçladığı ve takımların da bütçe ve diğer yeni kurallar sebebiyle FIA'yı suçladığı polemikte bu dakikaya kadar bir anlaşmaya varılamadı.
Geride kalan haftalarda, tarafladan gelen açıklamalar sebebiyle ortam iyice gerilirken bugüne kadar yeni sezonda yer alacağını ifade eden 8 takımın da bu şartlar altında geri çekilme aşamasına geldiği ifade edildi.

FOTA'dan yapılan açıklamada, yeni şampyionada taraftarlara da kulak verileceği söylenirken, takımların çoğaltılmasının sağlanacağı ve "kazan-kazan" ortamı yaratılacağı belirtildi. FOTA yeni organizasyonda bilet fiyatlarının çok daha düşük olacağını vurgularken, bu sayede motorsporlarının geleceğinin kurtarılacağının altı çizildi.

FOTA'nın bu açıklamalarından sonra, FIA ve Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone'dan bir açıklama gelmedi.