Köksal, ''Sermaye Piyasasında Gündem''in temmuz sayısındaki yazısında, haziran ayı içinde TBMM Başkanlığı'na sunulan Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nı, Birliğin yapısı ve yetkileri açısından değerlendirdi.

Tasarı ile Kurul tarafından uygun görülecek tüm sermaye piyasası kurumlarının Birliğe üye olacağını ifade eden Köksal ''Bu ucu açık yapı, bir meslek örgütü olarak Birliğin etkin bir şekilde faaliyet göstermesine engel olabilir'' değerlendirmesini yaptı.

Köksal ayrıca, farklı faaliyetlerde bulunan kurumların bir arada bulunduğu bir yapıda karar alma aşamasında da pek çok sorun yaşanabileceğini hatırlatırken, üyelerin belirlenmesinde aracılık mesleğinin esas alınması gerektiğini vurguladı.

Köksal, tasarıda tanımlanan Birliğin mevcut görev ve yetkileri konusunu da değerlendirdi. Birliğin görev ve yetkilerine ''Kurulca belirlenen diğer işleri yerine getirmek'' ifadesinin eklendiğini belirten Köksal, böyle bir hükmün Birliğin özerkliğini zedeleyeceğinin altını çizdi. Birliğin, sektörün düzenlenmesine, denetlenmesine ilişkin aldığı kararları SPK'ya sunabileceğini ve Birliğin mali durumunun SPK tarafından her zaman denetlenebileceğini dile getirirken, ''Ancak, ucu açık olan böyle bir ifadenin ileride çeşitli sorunlar doğuracağı açıktır'' dedi.

Foreks işlem hacmi VOB ve hisse senedini geçti

TSPAKB verilerine göre 2012 yılının ilk çeyreğinde hisse senedi işlem hacmi, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 28 azalarak 326 milyar liraya gerilerken bu dönemde, yerli yatırımcıların payı yüzde 86'dan yüzde 82'ye gerilediği belirtildi.

Ağustos 2011 itibariyle SPK düzenlemesine tabi olan ve kamuoyunda foreks diye bilinen kaldıraçlı işlem hacminin ise yılın ilk üç ayında 472 milyar lira ile aracı kurumlarca gerçekleştirilen VOB (220 milyar lira) ve hisse senedi hacminin (326 milyar lira) üzerine çıktı.

Aracı kurumların toplam gelirleri yüzde 10 geriledi

Sermaye Piyasasında Gündem'in temmuz sayısında aracı kurumlarda çalışan sayısının yılın ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre sadece 60 kişi artarak 5 bin 98'e yükseldiğini, ancak bu sayının kriz öncesindeki 5 bin 900 civarında olan çalışan sayısının çok uzağında olduğu belirtildi.

Aracı kurumların 2012 yılı ilk çeyrek finansal verilerini de değerlendirildiği TSPAKB bülteninde, sektörün 2012 ilk çeyrek toplam gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 gerileyerek 296 milyon lira olduğu belirtilerek bu gerilemede hisse senedi komisyon gelirlerindeki daralmanın etkili olduğu vurgulandı. Karşılaştırılan dönemler arasında müşteri hisse senedi işlem hacimlerindeki yüzde 28 gerilemeye ilaveten efektif komisyon oranlarında da düşüş yaşandığı buna paralel olarak ilk üç ayda hisse senedi komisyon gelirlerinin 189 milyon liradan 125 milyon liraya indiği belirtildi.

Kaldıraçlı işlem karlarındaki yüksek artışa rağmen sektör karı yüzde 3 geriledi

Bültende, aracı kurumların menkul kıymet alım-satım, kaldıraçlı işlem ve türev işlem karlarından oluşan gelirlerin 818 bin liradan 80 milyon liraya yükseldiği, kaldıraçlı işlem yapan 8 kurum bu faaliyetlerinden 25 milyon lira gelir elde ettiği belirtildi.

2011 yılının ilk çeyreğinde hisse senedi, tahvil ve yatırım fonu işlemlerinden zarar eden sektörün, 2012 yılının ilk çeyreğinde bu işlemlerden toplam 16 milyon lira kar elde ettiği kaydedilen bültende buna rağmen 2012'nin ilk üç ayında net karın yüzde 3 düşerek 158 milyon lira olduğu belirtildi.

Bültende ayrıca karşılaştırılan dönemler arasında zarar eden aracı kurum sayısının 28'den 45'e çıktığı vurgulandı.