TASARRUF Mevduatı Sigorta Fon’u (TMSF), geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız ‘beş yıldızlı’ bir operasyona imza attı. Danıştay’ın, Cavit Çağlar’a iade edilmesini istediği beş yıldızlı The Plaza Otel ile ilgili yeni belgeler bulan TMSF, otele tekrar el koyma kararı aldı. Bu kararı duyan Çağlar ise otelin hisseleri karşılığında 50 milyon dolar ödemek zorunda kaldı. TMSF ile İnterbank’ın eski sahibi olan Cavit Çağlar arasındaki, The Plaza Hotel mücadelesi yaklaşık dört yıl önce başladı. Otelin, İnterbank’ın kaynakları ile satın alındığını tespit eden TMSF, 2008 yılında otele el koydu.


4 yıl önce el konulmuştu

El koyma operasyonu sırasında otele gelen TMSF heyetini, kapıda karşılayan Cavit Çağlar, “Otel bana ait değil” açıklaması yaptı. Çağlar, bu tarihten sonra hukuk mücadelesi başlattı. Danıştay 13. Dairesi, bu yılın Ağustos ayında, el koyma belgelerini yetersiz bularak otelin iade edilmesine karar verdi. TMSF de, Danıştay kararı çerçevesinde oteli Çağlar’a iade etti. Ancak TMSF pes etmedi. Danıştay kararının ardından İnterbank dosyasını yeniden mercek altına alan TMSF uzmanları, İnterbank’tan otelin satın alınması için aktarılan kaynakların banka kayıtlarına ulaştı. Bunun üzerine otele yeniden el konulması kararlaştırıldı. Karar da Çağlar’a ve otel yönetimine tebliğ edildi. Belgeler karşısında şaşıran Çağlar ise çareyi otelin bedelini ödemekte buldu. Otelin hisseleri karşılığında yapılan 50 milyon dolarlık ödemeyi ise kağıt üzerinde otelin büyük hissedarı olan Leon Nihat Bahra isimli işadamı yaptı. The Plaza Hotel’in satışından elde edilen 50 milyon dolar, Cavit Çağlar’ın İnterbank’tan kaynaklanan borcundan düşüldü. 

Batık bankacı TMSF’ye şirket almak için geldi, ihale bugün

TMSF’DE geçtiğimiz hafta ilginç bir olay yaşandı. TMSF’nin, bir dönem 70 şirketine el koyduğu Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, bu kez TMSF’ye şirket satın almak için geldi. 27 Ekim’de gerçekleşen Balkaner Grubu’na ait Med Menkul Değerler şirketinin ihalesinde en yüksek teklifi 2 milyon 785 bin lira ile Smart Live şirketi ve 2 milyon 775 bin lira ile de Sahip Lamzayev şirketi verdi. İhaleye katılanlar arasında Hayyam Garipoğlu da yer aldı. Bu durum TMSF yetkililerini şaşırttı. Garipoğlu’nun, ihaleye Smart Live şirketi için geldiği sonradan anlaşıldı. Garipoğlu’nun Smart Live şirketinin Türkiye ortağı olduğu biliniyor. Med Menkul Değerler şirketinin ihalesinde pazarlık bugün yapılacak. İhaleyi Smart Live şirketi kazanırsa, Garipoğlu TMSF’den ihale kazanan ilk batık bankacı olacak.

Boğaziçi’nde  ibre Park’a dönüyor

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), AKSA Elektrik’e, Boğaziçi elektrik dağıtım bölgesi için tanıdığı ek teminat yatırma süresi bugün doluyor. Grubun, saat 18.00’a kadar yaklaşık 82.5 milyon dolarlık ek teminatı idareye sunması gerekiyor. Enerji kulislerinde, grubun, Boğaziçi Elektrik’in bedeli olan 2.7 milyar dolarlık kredinin sadece bir kısmını bulduğu konuşuluyor. Grup, kredinin tamamını bulmadan ek teminat yatırmak istemiyor. Grup, bugün ek teminatı yatırmazsa, ihaleden elenecek. 20 milyon dolarlık ilk teminatı da yanacak. İdare ise üçüncü en yüksek teklif sahibi olarak Park Holding’e çağrıda bulunacak. 

Yeni KEY yasası hazırlanıyor

HÜKÜMET KEY ödemelerinden yararlanamayanlar için yeni yasa tasarısı hazırlıklarına başladı. Halen üzerinde çalışılan tasarı taslağı ile TC numarası bulunamadığı, bilgileri eksik olduğu için KEY ödemelerinden yararlanamayan kişilere bir hak daha verilecek. Tasarının kısa süre içinde Meclis’e sunulması öngörülüyor. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte ilk etapta, bilgileri doğrulanmış yaklaşık 70-80 bin kişiye ödeme yapılacak. Yeni yapılacak ödemelerde ek faiz uygulanacak.

stargazete