Bu arada, Halep Başkonsolosluğu'ndaki Türk personelin çoğu Türkiye'ye döndü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli diplomatların ayrılmasına yönelik talep iletildiğini belirtirken, bir soru üzerine, "tampon bölge kararı yok, gelişmelere göre durum değerlendirilecek" dedi.

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı'nın Suriyeli diplomatların Türkiye'den ayrılmasıyla ilgili açıklama yaptığını belirtti.Erdoğan, ''30 Mayıs itibarıyla 72 saat içinde, şuanda zaten bildiğiniz gibi Suriye'nin büyükelçisi burada yok, geçici maslahatgüzarı ile tüm büyükelçilik personelinin buradan ayrılmasına yönelik talebimiz iletilmiştir'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Suriye güvenlik güçlerinin Humus’un El-Hule ilçesinde gerçekleştirdiği, 50’si çocuk olmak üzere en az 110 masum sivilin hayatlarına mâl olan toplu katliam, uluslararası camiada büyük bir infiale yol açmıştır.

İnsanlığa karşı suç niteliğindeki bu eyleme karşı sessiz ve tepkisiz kalınması söz konusu dahi olamaz. Sivil halka karşı toplu bir katliama girişenlerin işledikleri bu vahim insanlık suçu cezasız kalamaz. Bu alçakça katliama karşı tek sesle, birlik içinde gerekli tepkileri vermek uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur.

Bu anlayış doğrultusunda, ülkemiz tarafından da Suriye Yönetimi’ne karşı yeni tedbirler alınması gerekli görülmüştür. Ev sahibi ülke olarak, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’nin 9. Maddesi uyarınca, Suriye’nin Ankara’daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkemizden ayrılması talep edilmiştir.

Bakanlığımıza çağrılan Büyükelçilik Geçici Maslahatgüzarı’na bugün (30 Mayıs) bir Nota ile gerekli bildirim yapılmıştır.

Suriye Yönetimi’nden beklenen, uluslararası camianın çağrıları doğrultusunda, bir an önce sivil halka yönelik şiddet eylemlerine son vermesi ve halkın meşru talepleri doğrultusunda, ülkede demokratik bir geçiş sürecinin önünü açmasıdır.

Bu yapılmadığı ve insanlığa karşı suç işlenmeye devam edildiği takdirde, ülkemiz ve uluslararası toplum daha ileri tedbirler alacaktır. Bu komşu, tarihdaş ve kardeş Suriye halkına karşı manevi ve vicdanı sorumluluğumuzdur."

HALEP BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN TÜRKİYE'YE DÖNÜŞ

Türkiye'nin Halep'teki Başkonsolosluğu'nda bulunan personelin bir kısmının Türkiye'ye döndüğü bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu asgari personelle çalışacak ve konsolosluk hizmetleri vermeye devam edecek. Halep'te asgari personelle devam etme kararının Dışişleri Bakanlığı tarafından verildiği ifade edildi.

Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci'nin de görevinin başında olduğu kaydedildi.

Halep Başkonsolosluğu'nda görev yapan Türk personelin aileleri daha önce Türkiye'ye dönmüştü.

Türkiye, Şam'da bulunan büyükelçiliğini ise Mart ayında boşaltmıştı. Dışişleri Bakanlığı, bu sabah da Suriye'nin Ankara'daki Maslahatgüzarı ve büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 72 saat içinde ülkeden ayrılmasını istemişti.

DİPLOMATİK BASKI ARTIYOR
Suriye’nin Hula kasabasında geçtiğimiz hafta sonu 108 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın ardından dün ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya ve Kanada Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı almıştı. Bu ülkelere bugün de Japonya eklenmişti.

ŞAM'DAN KARŞI HAMLE

Batılı ülkelerin bu hamlesine karşılık, Suriye'nin de bugün öğlen saatlerinde Hollanda maslahatgüzarını sınır dışı etme kararı aldığı bildirildi.

Suriye'nin El Ahbariye televizyonunun haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı, Hollandalı diplomatların ülkeden ayrılması için 72 saat süre tanıdığını duyurdu.

ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ DAHA ÖNCE BOŞALTILMIŞTI

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ise, daha önce Beşar Esad yönetiminin kendi halkına karşı silahlı kuvvetlerini kullanma ısrarı nedeniyle boşaltılmış, Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve Büyükelçilik personeli geri çağrılmıştı.