Rusya'nın ilaç kalıntısı olduğunu iddia ederek 7 Haziran'dan itibaren bazı ürünlerde ihracatı durdurması üzerine, ülke genelindeki sebze ve meyve üreticileri sıkıntıya düştü. Birden düşen fiyatlar nedeniyle üreticiler çaresiz kalırken, Aydın"daki domates üreticileri salça fabrikası talebini yineledi.
Türkiye"nin doğusundan batısına bir çok hale her gün onlarca kamyon domatesin gönderildiği Aydın Merkez Dalama ve çevre köylerinde domates fiyatlarının düşmesi üreticiyi üzdü. Daha önceleri tarladan geldiği gibi satılan domateslerin, arz fazlalığı nedeniyle yamuğunun bile toptancılar tarafından "güzel görünmediği" gerekçesi ile alınmadığı bildirildi.
Aydın"da halkın büyük çoğunluğunun tek geçim kaynağının tarım olduğunu ve tarım kemsinin de tek kurtuluş yolunun tarıma dayalı sanayi olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, çiftçilerin birlik olarak bu sorunu çözebileceğini söyledi. Ülke genelindeki büyük birliklere de Aydın"da salça, meyve suyu fabrikası gibi yatırım yapmaya çağıran Posacı, çiftçi kuruluşu olarak üreticiler adına yatırım yapmak isteyenlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Posacı, “Maalesef hiç bir şeyde istikrar kalmadı. Planlı üretim yapılsa bile ülkemizdeki ticari zemin çok kaygan. Bir gün önce 50 kuruşa satılan domatesin fiyatı ertesi gün çiftçi aleyhine yaşanan bir gelişme üzerine yüzde 50 oranında düşebiliyor. Bu sorunların tek çözümü tarıma dayalı sanayidir” dedi.
Aydın merkez Gölhisarlı üreticilerden Ahmet Özyörük ise, hükümetin planlı bir üretim için tüm ürünlerin taban fiyatlarını önceden belirlemesini, üreticinin de buna göre plan yapması gerektiğini söyledi. Sezon başladığında toptan 50 kuruşa satılan 1. kalite domatesin şu anda 30 kuruşa zor satıldığını kaydeden Özyörük, “Fiyat bu şekilde devam etse idi, her üretici emeğinin karşılığını alırdı. Maliyet belli, ancak fiyatlar her geçen gün düşüyor. Bu yıl domates üreticisinin hevesi kursağında kaldı. Yetkilelerden bölgeye salça fabrikası kurmalarını istiyoruz” dedi.