Tüm Sebze, Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, ihracat talebinin artmasının fiyatları yükselttiğini doğrularken, gelecek yıllarda bu talebin daha da artacağı düşüncesinde olduklarını söyledi.
Üreticilerin üretim miktarlarını artırması gerektiğini dikkat çeken Burhan Er, yurt dışında yaşanan her türlü olumsuz olayda dış pazarın Türkiye"ye yöneldiğini belirtti. Özellikle çok sert bir kış bekleyen Avrupa ülkelerinden gelen sebze ve meyve talebinin önümüzdeki günlerde artmasını beklediklerini ifade eden Burhan Er, “Bu yıl iç pazardaki sebze ve meyve fiyatlarının görülmemiş bir şekilde yükselmesinin tek sebebi dış pazardan çok fazla talep gelmesi. Dünyada ürettiğiyle kendi kendine yetebilen ülkelerden biri olmamız ve iklimsel olarak ülkemizin avantajlı konumda bulunması bizleri Avrupa ve Asya pazarının ortasına bırakıyor. Bu yıl beklenenden fazla dış pazardan talep geldi. Bunları karşılamak için iç pazara gidecek ürünler ihraç edildi. Bu sefer iç piyasada eksiklik çekilince fiyatlarda yükseldi” dedi.
Soğuk savaş döneminin bittiğini gelecekte gıda savaşlarının yaşanmasının muhtemel olduğunu dile getiren Tüm Sebze, Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, “Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili ir yarımada konumunda. Çok verimli topraklar üzerinde oturuyoruz. Ege ve Akdeniz bölgesinde bir çok yerden yılda 2-3 ürün kaldırılabiliyor. Bu ülkemiz açısından çok büyük bir avantaj. Ayrıca bu bölgelerimizde yetişen ürünlerin çoğu da organik olarak üretiliyor. Fakat üreticilerimiz bu ürettikleriyle yetinmemelidir. Bu yıl sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan durum gelecek yıllarda daha da ciddi boyutlarına ulaşmasını bekliyoruz. Bunun için üreticilerimiz daha da çok üretim yapmalıdır. Bizim bu yıl ki sebze ve meyve üretimimiz 17 bin tonu meyve olmak üzere toplam 46 bin ton. Normal yıllarda biz bunun yüzde 30"nu ihraç ediyorduk. Fakat bu yıl bu oranı aştık. Gelecek yıllarda bu oranın yüzde 50"lilere çıkmasını bekliyoruz. O nedenle üretim miktarımızı artırmamız gerekmektedir. Ülkemiz tarımda dünyaya hükmedebilecek konumdadır. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.