Beyaz eşya fiyatlarında geçen yıla oranla çok fazla değişiklik olmaması ve kredi kartlarına sağlanan uzun taksitlerle düğün hazırlıklarına başlayan çiftler, altın fiyatlarında yaşanan aşırı artış ile hesaplarını tutturamadı. Yeni yuva kuracak çiftlerin cazip seçeneklerle buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve televizyon gibi ihtiyaçları asgari 2-3 bin YTL arasında alınabilirken takılar düğünün en büyük girdisini oluşturuyor.
Geçen yıl mart ayında gramı 25-26 YTL'den işlem gören ve yaklaşık 3 bin YTL'ye alınabilen 50 gramlık bir çift bilezik, 25 gramlık bir metre zincir, 6 gramlık bir çift küpe, 5 gramlık yüzük, 50 gramlık set, son aylardaki hızlı artışı ile 39 YTL'ye ulaşan bu yılki fiyatlarla ancak 5 bin YTL'ye alınabiliyor.

"ÇİFTLER, VİTRİNLERE BAKMAKLA YETİNİYOR"
Adana Kuyumcular Odası 2. Başkanı Oğuz Başman, her yıl ilkbahar ile başlayan düğün hazırlıklarının kuyumcu esnafının yüzünü güldürdüğünü ancak bu yıl altının satış fiyatındaki artışın damat adayları kadar esnafı da tedirgin ettiğini söyledi.

Fiyatlarda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45'e varan artış yaşandığına dikkat çeken Başman, "Damat adayları sürekli artan altın fiyatları karşısında sıkıntılı. Kuyumcuya gelen çiftler fiyatları öğrendikleri zaman sadece vitrinlere bakmakla yetiniyor" dedi. Fiyatların yüksek olmasının kız ve erkek tarafını fedakarlık yapmaya zorladığını ifade eden Başman, çoğu çiftin adetleri bir yana bırakarak bir çift bilezik, düşük gramajlı kolye, küpe ve yüzük gibi mütevazı takılarla düğün yaptığını söyledi.

Başman, birkaç yıl önce başlayan "altın kiralama" yönteminin giderek daha fazla talep gördüğünü bildirdi.

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Şaban Yakşi de son yıllarda sürekli artan altın fiyatlarının zirve yaptığını ve yükselen fiyatlar nedeniyle altın piyasasındaki sirkülasyonun azaldığını söyledi. 1980 yılında İran-Irak savaşı döneminde petrol fiyatlarıyla birlikte altın fiyatlarının da yükseldiğini hatırlatan Yakşi, "O dönemde bile 1 ons (31.1 gram) altın 800 ABD dolarına çıkmıştı. Şimdi ise altının bir onsu 985 ABD dolarına çıkmış durumda. Altın tarihinin rekorunda" dedi. Vatandaşların, yüksek fiyat nedeniyle elindeki altını satmaya çalıştığını ancak zorunlu haller dışında altın alımından kaçındığını

ifade eden Yakşi, "Herkes elindeki hurda altını satıyor. Ancak altın alan çok az. Kadınlar bile artık altın günlerine girmiyor. Bunun yerini YTL aldı. Vatandaş mecbur kalmadıkça altın alımından kaçınıyor. Herkes çok yükselen fiyatların düşeceği beklentisiyle hareket ediyor" dedi.
DÜĞÜNLER ERTELENİYOR
Bölgedeki düğünlerde kız tarafının geleneksel olarak bazı altın takıları istediğini ancak yükselen fiyatların alım gücünü zorlaması nedeniyle erkek tarafının istenen takı sayısını düşürmeye çalıştığını, kimilerinin de düğünü ertelediğini kaydeden Yakşi, şöyle konuştu:

"Orta halli aile düğününde kız tarafı geline 5-10 bilezik, bileklik, küpe ve kolyeden oluşan set gibi altın takıları ister. Altının bugünkü yüksek fiyatıyla bunların maliyeti 10-15 bin YTL arasında değişiyor. Yükselen altın fiyatlarıyla artan bu maliyet aileleri zorluyor. Eskiden istenen takılar daha kolay alınırken şimdi alım gücünü zorladığı için alışverişe gelen erkek tarafı istek listesini düşürmek için sıkı pazarlık yapıyor. 6 bilezik istenmişse 4'e düşürmeye çalışıyor. Zirve yapan altın fiyatlarının düşeceği beklentisiyle hareket eden kimi vatandaşlar bu dönemde altın almak istemediklerinden düğünlerini
erteliyor."
FİYATLAR KUYUMCULARI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Altın piyasasında arz talep dengesi bozulduğundan sirkülasyonun azaldığını, bu nedenle iş yapamaz duruma geldiklerini belirten Yakşi, kuyumcuda piyasadan gelen altın alacak para kalmadığını söyledi. Yüksek fiyatların kazançlarını düşürdüğünü vurgulayan Yakşi, "Yüksek fiyatlardan kazancımız yok, sirkülasyon arttıkça kazancımız artar. Gidişat iyi değil, fiyatların bir yerde durması lazım" diye konuştu.