Gerçekleştirilen toplantı sonunda Aydın İli Ziraat Odaları yayınladıkları ortak bildiride; buğday veriminin beklenen düzeyde gerçekleşmediği Aydın ilinde üreticilerin mağdur olduğu belirtilerek, talepler dile getirildi.
Buğday için bu yıl açıklanan 45 Kr/Kg fiyatın geçen yılın 53 Kr/Kg olan piyasa fiyatlarının çok altında kaldığı belirtilen açıklamada, bu yıl açıklanan fiyatın piyasaya yansımasının 38-39 Kr/Kg olduğu belirtildi.
Beklentilerin gerisinde kalan buğday veriminin yanı sıra fiyatlarında düşmesinin üreticileri mağdur ettiği dile getirilen açıklamada; “TMO"nun alımları bir ay vadeli yapması borçlu ve acil nakde ihtiyacı olan çiftçiyi piyasaya itmiştir. TMO"nun ödemeleri peşin yapması bu piyasa koşullarında oldukça önemlidir. TMO ödemeyle ilgili düzenlemeleri piyasanın dengeleri için yeniden gözden geçirerek ödeme vadesini kısaltmalıdır. Primlerin yükseltilerek hiç olmazsa 11 Kuruşa yükseltilmesine şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.
Sadece pirim miktarlarının değil oluşan piyasa koşulları sonucunda Bakanlığın fiyatı da yeniden gözden geçirmesi gerektiği dile getirilen açıklamada; “müdahale fiyatı ve prim miktarı arttırılarak, üreticilerimize ürünlerini asgari olarak Odalarımızca belirlenen maliyetin üstünde satma imkanı sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.