Toprak Mahsulleri Ofisi de 100 bin ton arpayı piyasaya vererek besiciyi rahatlatacak. Zaman'ın haberine göre dünya genelindeki kuraklığın etkisiyle yem fiyatlarının artması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. 2007, 2008 ve 2009 yıllarında olduğu gibi süt ineklerinin düşük süt fiyatı ve pahalı yem sebebiyle kesimhaneye gitmemesi için bakanlık önlem alıyor. Öncelikli olarak kaba yem ithalatının kapısı açılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi piyasaya 100 bin ton arpa verirken, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemesi için hayvan başına 300 lira destek verilecek. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sap, saman, korunga, fiğ gibi kaba yem maddelerinin miktarında meydana gelen azalmanın hayvancılığı olumsuz etkilememesi için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. İthalatla ilgili kararı aldıklarını belirten Eker, Ekonomi Bakanlığı'na konuyla ilgili teklifin sunulduğunu açıkladı. İthalatın yapılabilmesi için gümrük vergilerinin indirilmesi gerekiyor. İthalat yapmak isteyen özel sektöre imkan verileceğini kaydeden Bakan Eker, "Eğer hayvanlara yeteri kadar yem temin edemezsek bu hayvanlarda yem-ürün paritesinde aleyhte bir duruma yol açar. O zaman hayvanların kesimi söz konusu olur ki bu da et üretimi ile ilgili problem ortaya çıkarır." dedi.

Bakan Eker, dünyada ve özellikle ABD'de mısır ve soya fasulyesiyle ilgili endişeler yaşandığını, bunun oluşturduğu dalgayla bir ay içinde buğdayın ton fiyatının 283 dolardan 383 dolara kadar yükseldiğini bildirdi. ABD'de mısırın ton fiyatının 338, soya fasulyesinin ton fiyatının ise 633 dolara çıktığını anlatan Eker, mısır üretiminde öngörülen 14 milyon tonluk düşüşün endişeye yol açtığını kaydetti. Buğday üretiminin 696 milyon tondan 665 milyon tona düşmesinin beklendiğini belirten Eker, bunun dünya piyasa fiyatlarını etkilediğini ifade etti. Türkiye'de bu yıl buğday üretiminin 19,5 milyon tonu aştığını bildiren Eker, ihtiyacın ise 18 milyon ton olduğunu vurguladı.

Ramazan ayının gelmesiyle bakanlık denetimlerini artırdı. Bakan Eker'in verdiği bilgilere göre 81 ilde özellikle fırın, pastane, unlu mamuller, şeker, şekerli üretim ve satış yerleri, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde 20 Temmuz-6 Ağustos 2012 tarihleri arasında 9 bin 514 denetim gerçekleştirildi. Bunların 213'ünde gıda mevzuatına aykırılık tespit edildi. Gıda güvenliği açısından hasat öncesi kalıntı denetimi de başladı. Eker, nisanda hayata geçirilen uygulamayla 24 ilde 16 ürünün bağ, bahçe, tarla ve serada hasat öncesi denetiminin gerçekleştirildiğini ifade etti.