Avrupa'da etkili alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen Fitoterapi merak edilen konular arasında geliyor. Peki, Fitoterapi nedir? İşte detaylar…

FİTOTERAPİ NEDİR?

Tıbbi ve aromatik bitkilerin çeşitli kısımlarını, alg, mantar ve likenleri, bitkilerin salgıladığı zamk, balzam, reçine gibi eksüdatları, ekstreleri, uçucu yağları, mumlar ve sabit yağları hammadde olarak kullanarak çeşitli formlarda hazırlanan bitkisel preparatlarla sağlığı korumak, hastalıklardan korunmak, hastalıkları iyileştirmek veya tedaviye yardımcı olmaktır.

Fitoterapi; bilimsel temellere bu konuda yapılan araştırmalara, klinik çalışmalara dayanmaktadır. Son yıllarda Fitoterapi ve doğal tedavilere bir yönelim ve tercih söz konusudur. Bunun nedeni birçok faktöre bağlansa da en önemli faktörler şu şekilde sıralanabilir.

• Kişilerin kendi sağlıklarını korumak için daha aktif rol almak istemesi.

• Kullanılan tıbbi tedavilerin çok fazla yan etkileri ve toksisiteleri olması

• Uygulanan tıbbi tedavilerden memnuniyetsizlik veya sonuç alınamaması.

• Uygulanan tıbbi tedavinin yan etkilerini azaltarak yaşam kalitesini artırmak.

Koruyucu hekimlik henüz ülkemizde yer edinememiştir. Hâlbuki birçok hastalığı ilk aşamada Fitoterapi ile (bitkisel ilaçlarla) tedavi etmek mümkündür.

Fitoterapi, tam donanımlı bir tıbbi bitki uzmanı tarafından reçete edildiğinde çok güvenli ve etkilidir. Ancak internette satılan ve önerilen bitki kürlerine her zaman güvenilmemelidir. Fitoterapi yöntemi uzman yardımı olmadan yapılmamalıdır. Aksi takdirde sağlık açısından ciddi yan etkilere neden olabilir.

FİTOTERAPİ HANGİ HASTALIKLARA KARŞI KULLANILMALIDIR?

Migren ve baş ağrıları

Aşırı kilolu olma veya kilo verememe

Kadın hastalıkları

Mide ve bağırsak hastalıkları

Troit bezi hastalıkları

Kemoterapi sonrası tedavi

Şeker hastalığı

Böbrek ve idrar yolları hastalıkları

Depresyon, Panik atakları, sinir hastalıkları

Uykusuzluk, değişik kriz dönemi problemleri

Alerji, Cilt hastalıkları

Solunum yolları hastalıkları, Astım

Romatizma, Osteoporoz