Avrupa Fıtık Kongresi Bilimsel Kurul Başkanı ve Fıtık Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Zafer Malazgirt, fıtığın koruma görevi olan bir dokunun açıklığı anlamına geldiğini belirterek, ''Bunu bir elbisedeki sökük ya da yırtık olarak tarif edebiliriz. Bir yırtığı ortadan kaldırmanın yolu nasıl onu dikmek ise fıtığın da tek tedavisi zayıf veya açık alanın onarılmasıdır'' dedi.

Malazgirt yaptığı açıklamada, İstanbul WOW Kongre Merkezinde dün başlayan ve 48 farklı ülkeden 1400 doktorun katılımıyla süren kongrede, laparoskopik fıtık onarımları, yeni yama materyalleri ile dev karın duvarı fıtıklarının yamasız onarımını sağlayan katmanlarına ayırma tekniği gibi konuların ele alınacağını anlattı.

Laparoskopik kasık ve karın duvarı fıtıklarının onarımının, son yıllarda dünyada ve Türkiye'de yaygınlık kazanan bir ''az incitici'' yöntem olduğuna işaret eden Malazgirt, açıklamasında şunları kaydetti:

''Açık ameliyatın yol açtığı sorunlar ve yan etkiler büyük ölçüde giderilmekte, hastaların büyük bölümü ağrısız ve yüksek yaşam konforu içinde aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilmekte, birkaç gün içinde normal günlük yaşamlarına dönebilmektedir.''

Fıtık onarımında kullanılan yama ve sabitleme malzemelerinde kaydedilen büyük gelişmelere dikkat çeken Malazgirt, ''Dev karın duvarı fıtıkları, onarımı kadar ameliyattan sonra ortaya çıkan sorunları yönünden de cerrahinin büyük sorunudur. Yeni geliştirilen bir teknikle, karın duvarı katmanlarına ayrılmakta, fıtık alanı dokuların kaydırılmasıyla örtülürken karın hacmi de büyütülmektedir. Bu teknikle 'fıtık onarımı' kavramından 'karın duvarı rekonstrüksiyonu' kavramına geçilmektedir'' dedi.

-SPORCU FITIKLARI

Kongrede ele alınacak sporcu fıtıkları konusuna da değinen Malazgirt, şöyle devam etti:

''Sporcularda kasık ağrısı önemli bir sorundur. Kasık ağrısı nedenlerinden birisi de kasık fıtığıdır. Ancak sporcularda kasık fıtığının olup olmadığının tanısı da zordur. Herhangi bir fıtık onarımı, sporcu fıtığını yok edebilir, ancak meslek hayatını da bitirebilir. Sporcu fıtıklarının tanısı ve onarımı giderek daha özellik kazanmaktadır.''

Malazgirt, fıtık ve tedavisi hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:

''Fıtık, koruma görevi olan bir dokunun açıklığı anlamına gelmektedir. Bunu bir elbisedeki sökük ya da yırtık olarak tarif edebiliriz. Bir yırtığı ortadan kaldırmanın yolu nasıl, onu dikmek ise fıtığın da tek tedavisi zayıf veya açık alanın onarılmasıdır. Bu yönüyle fıtıkların tek tedavisi onarımdır denebilir. Ancak bazı fıtıklar, özellikleri nedeniyle, ameliyat edilmeden izlenebilir.''

Her yıl başka bir ülkede yapılan ve bu yıl Türkiye'de, Fıtık Derneği tarafından düzenlenen kongre, 9 Ekimde sona erecek.