Uluslarası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, dünyanın önde gelen 4 merkez bankasının net varlık alımlarının önceki tahmininden 1 yıl daha önce, 2019 yılında negatfe dönmesini beklediğini bildirdi.

Güçlü global büyümeni devam ettiği ve iş gücü piyasasının sıkılaştığı ortamda, global parasal şartlarda değişikliğin yolda olduğunun altını çizen Fitch, bunun finansal piyasa oynaklığında bir artışı işaret ettiğini vurguladı.

Fed, ECB, BoE ve BOJ'un 2009-2017 döneminde yıllık ortalama 1,2 trilyon dolar tutarında net varlık alımı yaptıklarını hatırlatan Fitch, Fed'in bilançosunu küçültmeye başlaması, ECB'nin alımları yıl sonuna kadar kademeli olarak azaltacak olması ile birlikte bu yıl net alımların 500 milyar dolar civarına düşeceğine dikkat çekti.

"Global parasal sıkılaştırmaya kayışın önceki tahminimizden bir yıl daha erken olacağını tahmin ediyoruz. 2019'da ve 2020'de bu 4 merkez bankasının varlıklarında toplam yıllık 200 milyar dolar azalma yaşanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullanan Fitch, parasal sıkılaştırmada tepe noktasının ise 2021'de gerçekleşmesinin beklediğini vurguladı.