Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, Giresun Üniversitesi'ne sattıkları 53 dönümlük arsa karşılığında alınan 15 milyon lira ile FİSKOBİRLİK'in borçlarının bir kısmını ödediklerini söyledi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun Üniversitesi'ne satılan 53 dönümlük arsa karşılığında alınan 15 milyon liranın maddi açıdan iyi bir değer olduğunu belirtti.

Üniversiteden aldıkları paranın, yaklaşık 5.5 milyon lirasını TMO'ya olan borçlarından düştüklerini ifade eden Bayraktar, ''Geri kalan para ile 1 milyon 250 bin lira civarında personele maaş ödemesi yaptık. 3 milyona yakın bir ödeme de FİSKOMAR'a aktardık. Ayrıca 75 bin lira da sigorta ödemesi yaptık. Bu paranın bir miktarını da EFİT AŞ. için kullanacağız. Kalan parayı da acil olan bazı üreticilerimizin borç ödemelerinde kullanacağız'' dedi.

FİSKOBİRLİK'in düze çıkma yolunda iyiye doğru gittiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

''Bizim kendi şirketlerimiz de dahil olmak üzere toplamda 93 milyon lira civarında bir borcumuz vardı. Bu miktarın yaklaşık 10 milyonu kendi şirketlerimize olduğu için reel, gerçekten borç kabul edebileceğimiz miktar 80 milyon lira civarında. Yapılan ve yapılacak olan toplamda 15 milyon liralık ödemenin ardından 65 milyon lira kadar bir borcumuz kalacak. Kalan 65 milyon liralık borcun 23 milyon kadarı TMO'ya, 42 milyon kadarı üreticiye, geri kalan kısmı da sigorta, maliye ve personelimize olan borçlarımızdır.''

-''BÜTÜN BORÇLARIMIZI ÖDEYECEĞİZ''-

Birlik borçlarının ödenmesi için planlanan Trabzon'daki gayrimenkul satışlarının gerçekleşmesi halinde maddi sorunların çözüleceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

''Trabzon'daki gayrimenkul satışlarında belli bir noktaya gelindi. Buradaki gayri menkuller için genel kurulda alınan satış değerimiz 44 milyon lira. Sayın Başbakanımız, Trabzon ziyaretinde kendisine sunduğumuz projemize destek verdi. Sayın Başbakanın, referandum sürecinde, 'FİSKOBİRLİK yöneticileriyle görüşüp Tarım Bakanlığı'na talimat verdim. Ortak çalışma yapılacak'' diye açıklaması var. Başbakanımızın o zamanki talimatı şuanda hükümet tarafından uygulamaya konuldu. Söz konusu gayrimenkul için Milli Emlak kanalıyla veya bir kurumun talebi doğrultusunda hazineden para çıkartılacak. Dolayısıyla hükümet orayı 44 milyon liraya alacak ve bir kuruma verecek.''

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, ancak bu süreçte son düzlüğe gelindiğini anlatarak, şöyle dedi:

''Gayrimenkul satışının gerçekleşmesi halinde elde edilecek 44 milyon liradan TMO'ya olan 23 milyon lira borcumuzu düşeceğiz. Geriye kalan para ile hükümetten, yağlık değerden, entegre tesislerimizde işlemek üzere, piyasayı bozmamak adına bir miktar fındık alacağız. Bu konuda hedefimiz yağlık değerden 30 bin ton fındık almak. 65 milyon borcumuzdan TMO'ya olan 23 milyon borcumuzu düştüğümüzde 42 milyon borcumuz kalacak. Alıp işleyeceğimiz fındıklardan 60 milyon liralık bir kazanç elde etme şansımız olacak.

FİSKOBİRLİK kesinlikle düzlüğe çıkma aşamasında. 2011'in ikinci yarısında hep beraber göreceğiz ki, borçlarını ödemiş bir FİSKOBİRLİK olacak. Ancak bütün bunlar Trabzon'daki operasyona bağlı. Eğer bu operasyon olursa biz bu operasyondan 100 milyon lira gelir elde edeceğiz. Giresun Üniversitesi'ne satılan 53 dönümlük arsa karşılığında aldığımız 15 milyon lira ile borçlarımızın bir kısmını ödedik. Trabzon'daki gayrimenkul satışlarının da gerçekleştiği takdirde 2011 yılının ikinci yarısına, birliğimiz borçlarını ödemiş, hatta kasında bir miktar parası olarak girecek.''

A.A.