Kahramanmaraş merkezli depremde yüzlerce ev yıkılırken, kimi evler de hasarlı ya da ağır hasarlı olarak ayakta kaldı. On binlerce vatandaş yaşanan afet nedeniyle çevre illere göç etmeye başladı. Bazı fırsatçı emlak ve ev sahipleri kiraları yükseltti. Bu durum depremzedeleri olumsuz etkilerken bir suistimal vakası daha ortaya çıktı. İşte haberin detayları...

Depremden etkilenen illerden biri olan Gaziantep Nurdağı’nda hasarlı evlerde yaşayanlar evlerinde kalan ve maddi değeri yüksek olan eşyalarını tahliye etmeye çalışıyor.

Özellikle yüksek katlarda oturanlar, hasardan dolayı evlerine giremeyince çareyi asansörlü vinç sistemi olan nakliyecilere yöneldi.

Asansörlü sistemle evin penceresinden aşağı indirilen eşyalar, kamyonlara yükleniyor.

Kiralık evlerde olduğu gibi bu sisteme sahip nakliyecilere olan taleple fiyatlar bir anda katlandı.

‘BİRİ 3 BİN, DİĞERİ 9 BİN TL İSTEDİ’

Posta'da yer alan habere göre; Nurdağı’nda yaşayan ve depremde evi ağır hasar gören Ramazan Özkan, “Nakliyecilerden biri geldi, 3 bin lira istedi. Bu sadece eşyaları aşağı indirme parası.

İçinde taşıma parası yok. Sonra başka bir nakliyeci geldi, 9 bin lira talep etti. Bu vicdansızlık. İyi olabiliriz ama fırsatçıyız.

Gaziantep’te sağlam binada kiraya çıkmak istesek ev bulamıyoruz. Bulsak kirası 5-6 bin liraya çıkmış. Mersin’i aradık aynı fiyat artışları” dedi.

NAKLİYECİ ‘RİSK ALIYORUZ’ DEDİ

Fiyat eleştirilerine ilişkin nakliyeci Abdurrahman Şahin de “Daha önce 4 bin liraya taşıdığımız eşyayı şu an 5 bin liraya taşıyoruz.

Her şey para değil ama yukarılar hep çatlak patlak olduğundan dolayı çıkan adam 100-200 lira fazla alıyorsa, onu da göz önüne almak lazım. Yüzde 100 fiyat artışı gibi bir şey söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Ağır hasarlı apartmandan taşınan Metin Tekin, fahiş fiyatlardan dolayı ev bulamayınca çalıştığı iş yerinin deposuna eşyalarını taşındığını söyledi. Tekin, “Hasarlı dediler taşınmak zorundayız, 2+1 dairelere 8 bin 500- 10 bin TL arası fiyatlar veriyorlar nasıl mağdur olmayalım.

Devlet adamlara bin TL taksitli ev vermiş, ev sahipleri de insanlardan 8 bin 500 TL kira istiyor. Şuanda çalıştığım şirketin deposuna yeni bir ev bulana kadar mecburen evimi bırakacağım” dedi.

Ağır hasarlı evlerden birinde olan ve taşınmak için ev arayan Şehmuz Baydür, ev bulamayınca bacanağının evine taşınacağını kaydetti. Baydür, “Hasarlı diye taşınıyorum ev bulamadım, kimi 7 bin kimi 10 bin TL diyor, mecburen evimi bacanağımın evinde boş olan bir odaya bırakacağım. Daha sonra ne olacağına bakacağız, deprem fırsatçılara yaradı” diye konuştu.

Gayrimenkul Danışmanı ve Avukat Enes Akdemir, fırsatçıların ev fiyatlarını iki katına yakın çıkarttığını kaydederek toplu dayanışma ile fırsatçıları şikayet ettiklerini ve evlerine danışmanlık yapmadıklarını vurguladı. Akdemir, “Maalesef bazı fırsatçıların bu durumu kendilerine avantaja çevirerek insanlığa ve vicdana sığmayacak bir şekilde kira fiyatlarını yükselttiklerini görüyoruz.

İnsanların zorluk yaşadığı bu dönemde böylesi olaylara şahit olmak çok kötü. Bütün gayrimenkul sektöründe hizmet veren kurum ve kuruluşlarla bir kampanya başlatarak fiyatını yükselten mülk sahiplerine mülklerinin kiraya verilmemesini ve bu kişileri ilgili kurumlara şikayet edilmesi gerektiğini ifade ettik. Bu kampanyayı yürütüyoruz şuanda. 6 bin TL olan kira 11 bine yani iki katına yakın artışlarla fırsatçılık görüyoruz. Bu da vatandaşları ciddi anlamda mağdur ediyor” şeklinde konuştu.