Firavun"a gitmesi için Cuma"ya kadar süre veren protestocular, yarın büyük eylemlere hazırlanırken, Firavun yanlıları ile özgürlükçüler arasındaki çatışmaların büyümesinden endişe ediliyor.

30 yıllık tahtı iyice sallanan Firavun Hüsnü Mübarek"in Eylül"deki seçimlerde aday olmayacağını açıklaması Mısır halkını ikna edemedi. Halktan yana tavır koyan ordunun "mesajı verdiniz, evlerinize dönün" çağrısına rağmen özgürlük isteyen halk dün yine meydanlardaydı. Protestocular; önceki gece yarısından itibaren ortaya çıkan Firavun yanlısı gruplarla çatışırken, çok sayıda ölü ve yüzlerce yaralı var.

FİRAVUN HEMEN GİTSİN

STK"ların ve Müslüman Kardeşler"in Firavun"a gitmesi için verdiği süre ise yarın doluyor. Yazılı bir açıklama yapan Müslüman Kardeşler, Firavun"un Eylül"e kadar kalmasını reddederek, hemen gitmesini istediler. Yarın, Mübarek için “Veda Cuması” olabilir.

“Hüsnü gitmeden olmaz”

Tahtı iyice sallanan Firavun Hüsnü Mübarek"in önceki günkü dev gösterilerin ardından eylüldeki seçimlerde aday olmayacağını açıklaması, Mısır halkını ikna edemedi. Halkan yana tavır koyan ordunun, "mesajı verdiniz evlerinize dönün" çağrısına rağmen özgürlük isteyen halk, dün yine meydanlardaydı. Protestocular; önceki gece yarısından itibaren ortaya çıkan Mübarek yanlısı gruplarla çatışırken, çok sayıda ölü ve yüzlerce yaralı var.

Mısır"daki özgürlük ateşi sönmüyor. Gösteriler her geçen gün büyürken, 29 yıllık koltuğunu terk etmemek için direnen Hüsnü Mübarek, oyalama taktiğiyle zaman kazanmaya çalışıyor. Mübarek"in oyunlarına kanmayan halk, “Hüsnü gitmeden olmaz” diyerek eylemlere devam ediyor. Mısır"daki olaylar dün değişik bir boyut kazandı.

MÜBAREK YANLILARI MUHALİFLERLE ÇATIŞTI

Ülkedeki gösterilere “Hüsnü Mübarek” yanlısı olduğu söylenen gruplar da karıştı. Önceki gece yarısı İskenderiye kentinde ortaya çıkan Mübarek yanlılarıyla muhalifler arasında çatışma çıktı. Birbirlerine taş ve sopalarla saldıran tarafların arasına ordu birlikleri girmesine rağmen çatışmalar Başkent Kahire ve diğer büyük kentlere de sıçradı. Kahire"de devlet televizyonunun bulunduğu Enformasyon Bakanlığı binasının önünde gösteri yapmaya başlayan Mübarek taraftarları gün boyunca sırtını firavuna dayayarak halkı korkutmaya çalıştı. Mübarek yanlılarının Tahrir Meydanı"na at ve develerle girmesi dikkat çekti. Kahire"nin merkezindeki Tahrir meydanında iki tarafın birbirine sopalarla saldırdıklarını belirten görgü tanıkları, çatışmada bazı kişilerin başlarından yaralandığını kaydetti. Mübarek yanlılarının ilk kez kalabalık şekilde sokaklara döküldüğü, Tahrir Meydanı"nda hükümet karşıtı protestoculardan oluşan insan zincirini kırdıkları belirtildi. Bu arada, sivil polislerin de zor kullanarak Tahrir meydanına girdiği bildirildi.

ORDUNUN EVİNİZE DÖNÜN ÇAĞRISINA HALK UYMADI

Mısır ordusunun, Mısırlıların mesajlarını ilettiğini, taleplerinin duyulduğunu belirterek, ülkede normal yaşantıya dönülmesini istedi. Ordu sözcüsü, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, “Ordu birlikleri size sesleniyor. Taleplerinizi ifade etmek için sokaklara çıktınız ve normal yaşamı yeniden kuracak olan sizlersiniz” dedi. Protestocuların sokakları terk etmesi çağrısında bulunan Sözcü, mesajın ve taleplerin duyulduğunu söyledi. Ordunun çağrısının ardından sokağa çıkma yasağı hafifletildi. Olaylar nedeniyle engellenen internet erişiminin de yeniden normale döndü. Ancak gösteriler dinmedi.

EL BARADEY: MÜBAREK"İN HAMLELERİ, İKTİDARDA KALMA OYUNU

Mısırlı muhalif Muhammed El Baradey, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek"in hamlelerini, “iktidarda kalmaya çalışma oyunu” olarak nitelendirdi. El Baradey, Mısır"da eylül ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday olmayı düşüneceğini belirterek, Mübarek"in protestocuların taleplerini karşılayacak kadar ileri gideceğine inanmadığını kaydetti. Muhammed El Baradey, Mübarek"in bir an önce görevden ayrılmasını ve seçimler yapılıncaya kadar iktidarı geçici hükümete devretmesini tercih ettiğini bildirdi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER, MÜBAREK"İ EYLÜL"e KADAR BİLE İSTEMİYOR

Mısır"daki özgürlük mücadelesinin baş gruplarından Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek"in eylüle kadar kalmasını kabul etmediklerini açıkladı. Müslüman Kardeşler, yazılı bir açıklama yaparak, Mübarek"in dün akşam yaptığı konuşmada, "yeniden aday olmayacağını ancak eylüle kadar görevinin başında olduğunu" söylediğini belirterek, “bunun reddedildiğini” duyurdu.

Bu arada karışık ülkede görev yapan gazeteciler de adeta diken üstünde. Kahire"de görevli Türkiye Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu kaçırıldı ve ardından bulunarak Türkiye"nin Kahire Büyükelçiliği"ne teslim edildiği bildirildi. Candabakoğlu, Şarbak bölgesinde bulundu.

===================

İstanbul"da cuma sonrası Mısır"a destek eylemi

Mısır"da Hüsnü Mübarek yönetimine karşı ayaklanan milyonlarca Mısırlıya, Türkiye"den de destek yağıyor. İnsani Yardım Vakfı (İHH) yarın Cuma namazından sonra Beyazıt Meydanı"nda Mısır halkına destek mitingi gerçekleştirecek. Mısır"daki eylemlerde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazının kılınacağı eylemde Hüsnü Mübarek yönetimi de protesto edilecek. İnsani Yardım Vakfı (İHH), Mazlum-Der, Özgür-Der, Akdav, AKEV, Medeniyet Derneği, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Anadolu Gençlik Derneği"nin de aralarında bulunduğu çok sayıdaki sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu platform tarafından organize edilen eyleme katılımın yüksek olması bekleniyor. STK"lar adına ortak bir basın açıklaması yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Cuma günü bütün vatandaşları Beyazıt Meydanı"na beklediklerini söyledi. Mısır halkına destek mitingleri sadece İstanbul"da değil yurdun çeşitli illerinde de düzenlenecek. Cuma namazı sonrası başlayacak mitinglerde Firavun olarak anılan Mübarek yönetimi lanetlenecek.

yeniakit