Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği getiren ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödemeler öngören "Fındık Stratejisi"ne göre Ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticiler ile ruhsatsız alanlarda fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen üreticilerin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararı'nın yanı sıra, ilgili yönetmelik de yayınlandı.

"Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticiler ile ruhsatsız alanlarda fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen üreticilerin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararı'na göre, "Fındık Üretici Belgesine" sahip üreticiye, yılda bir defaya mahsus olmak üzere, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında her yıl için dekar başına 150 TL alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak. Üretici başvuruları 2009, 2010 ve 2011 yıllarının Eylül-Aralık döneminde olacak. Her yıla ait alan bazlı gelir desteği ödemeleri, ilgili yılı takip eden yıl içerisinde yapılacak.

TELAFİ EDİCİ ÖDEME

Eğimi yüzde 6'dan daha az olan 3'üncü sınıf tarım arazilerinde ve rakımı 750 metrenin üzerindeki ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek, alternatif ürüne geçen kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişi üreticilere, 2009-2012 yılları arasında sonbahar ve ilkbahar ekim-dikim dönemleri dikkate alınarak telafi edici ödeme yapılacak. Telafi edici ödemeler için üretici başvuruları, 2009-2012 yılları arasında sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemlerinde, Eylül- Haziran ayları arasında gerçekleştirilecek. 2009-2010 döneminde başvuranlara, ilk yıl için dekar başına 300 TL, ikinci ve üçüncü yıllar için dekar başına 150 TL olmak üzere dekar başına 3 yılda toplam 600 TL ödeme yapılacak. 2010-2011 döneminde başvuranlara, ilk yıl için dekar başına 300 TL, ikinci yıl için 150 TL olmak üzere 2 yılda toplam 450 TL, 2011-2012 döneminde başvuranlara dekar başına 300 TL telafi edici ödeme yapılır.

ORMAN VE HAZİNE ARAZİLERİ

Orman ve Hazine arazilerinde fındık üretimi yapan üreticiler bu Kararda belirtilen destek ödemelerinden yararlanamayacak. Söz konusu fındık bahçelerinin sökümünde 2844 sayılı Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

FİNANSMAN VE ÖDEME

Alan bazlı gelir desteği ve telafi edici ödemeler ait olduğu yılların Merkezi Yönetim Bütçesinin ilgili harcama tertibinden gerçekleştirilecek. Bu Karar kapsamında üreticilere yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak üreticilere yapılan toplam ödeme tutarının yuzde 0,2'si Ziraat Bankası'na hizmet komisyonu olarak ödeyecek.

Bu Karar'ın yürürlüğe girmesiyle birlikte "Fındık Alımı ve Satımı Hakkında Karar" yürürlükten kaldırılmış olacak. Karar'ın yürürlüğe girdiği tarihten önce satın alınan fındıkların tasfiyesine kadar, yürürlükten kaldırılan "Fındık Alımı ve Satımı Hakkında Karar hükümlerinin" uygulanmasına devam olunacak.

YÖNETMELİK DE YAYIMLANDI

Bu arada "Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte 14 Nisan 2003 tarihli ""Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi ile Fındık Yerine Alternatif Ürün Yetiştirmeyi Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesine ve Bu Üreticilere Teknik Yardım Sağlanmasına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" de yürürlükten kaldırıldı.