Bu sezon kilogramı fiyatı serbest piyasada 3,50 lira seviyelerine kadar düşen 50 randıman Giresun kalite kabuklu tombul fındık, 4,70 lira seviyesini aşarak sezonda rekor fiyata ulaştı. Trabzon Ticaret Borsası'nda 50 randıman levant kalite kabuklu fındık kilogramı 4,575, kabuklu Giresun kalite tombul fındık ise 4,725 liradan işlem görüyor.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık fiyatlarındaki yükselişle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest piyasada ulaşılan fiyatın, sezonun en iyi fiyatı olduğunu belirtti.

Fiyatın bu seviyenin üzerine çıkmayabileceğini ifade eden Cirav, ''Üreticiler bu fiyatı değerlendirmeye çalışsın. Bu fiyat gerçekten sezonun en iyi fiyatı olabilir. Hiçbir şey kalıcı değildir. Bu fiyat kilogramda 3,50 liradan 4,70 lira seviyelerine çıktı. Sürece bakarsak sezon içinde yüzde 30-35'lik bir artış var. Bana göre üreticilerimiz bunu değerlendirmeye çalışırsa doğru bir iş yapmış olurlar'' dedi.

Önceki dönemlere ilişkin artışlarla ilgili bilgi veren Cirav, ''2005 yılında fındık fiyatı 6,00-6,50 lira civarındaydı. 7.00-8.00 lira olacak diye çok beklenti vardı ama bu seviyeden sonra fiyat geriledi ve vatandaşın elindeki fındık 2,50 liraya satıldı. Çıkışı olduğu gibi düşüşü de olabilir. Bu nedenle, şu anki yaşanan artışın iyi değerlendirilmesinde fayda var. Üreticilerimiz, bu fiyatı bulduğu için ürününü elinden çıkarabilir'' diye konuştu.

Bir süredir uygulanan ''Yeni Fındık Stratejisi''ne değinen Cirav, şöyle devam etti:

''Biz her zaman şunu söylüyorduk, serbest fiyat ekonomisi vatandaşın, üreticinin elinde kaldığı zaman üretici doğru kararı her zaman verir. Bu siyasette de diğer işlerde de böyledir. Onun için dünyada tatbik edilen şey, serbest ekonomidir. Tüm gelişmiş ülkelerde bu görülür. Fındıkta iki yıldan beri uygulanan sistem, serbest piyasa ekonomisidir. İki yıldan beri de oldukça başarılı. Eskiden devlet veya FİSKOBİRLİK bir fiyat belirlerdi. Derdi ki 'fiyat 4 lira'. Kimse o 4 liranın üstünü düşünmezdi. 4 liranın altında fiyat bulduğu zaman satardı. Devletin verdiği fiyatın üzerine hiç çıkmazdı, hep altında olurdu. Ama şimdi öyle değil. Şimdi serbest piyasa ekonomisi devrede. Vatandaş kendine yarayan fiyat neyse onu değerlendiriyor.''

-''FINDIKTA İSTİKRAR OLABİLİYORMUŞ''-

Yıllardır arz-talep ekseninde, devletin yanlış müdahaleleri ile yaşanan sıkıntılar ve buna bağlı olarak oluşan haksız kazançların artık tarihe karıştığını, yapılan uygulamaların herkese ''fındıkta istikrar olabiliyormuş'' dedirttiğini savunan Cirav, şunları kaydetti:

''Demek ki sistemi kendi kurallarına bıraktığınız zaman doğrular oluşuyor. Şimdi yapılması gereken, bu doğruları geleceğe de hakim kılmak için eksik olan kısımları gidermektir. Bunların başında da 'lisanslı depoculuk sistemi' gelmektedir. Devlet gerekli yasal düzenlemeleri yapmış ve yapmaktadır. Sektörün oyuncuları da bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getirmelidir. Üretici ise gerçek anlamda kooperatifçilik etrafında örgütlenerek piyasada etkili argüman olarak yer almalıdır.''

Mehmet Cirav, yeni sezona ilişkin mevsim koşullarını da değerlendirerek, ''Fındıkta şu ana kadar bir sıkıntı yok. Kar yağmadı ama havalar akşam saatlerinde çok soğuk oluyor. Ağaçlarda herhangi bir açma veya açtıktan sonra yanma gibi risk yok. Ama şu unutulmamalı ki fındık toplanana kadar risk her zaman oluşabilir, ancak şimdilik herhangi bir sıkıntı gözükmüyor'' dedi.

A.A