Ama sadece havalar serinlesin diye değil... BU yıl 6'ncı kez düzenlenecek olan Filmekimi 19 ile 25 Ekim tarihleri arasında. Etkinlik kapsamında dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilen, çok ses getiren ödüllü yapıtlara ve büyük ustaların son filmlerine yer veriyor.


İşte festivalin öne çıkan filmlerinden bazıları

IRINA PALM
Sam Garbarski'nin yönettiği Irina Palm'da ünlü şarkıcı Marianne Faithfull başrolde. Filmekimi'nin gala filmlerinden Irina Palm'da Marianne Faithful, Londra'nın arka sokaklarında, hasta oğlunun ilaç masraflarını karşılamak için para arayan 50 yaşındaki Maggie rolüyle göz kamaştırıyor.

PERSEPOLIS
Filmekimi'nin dikkat çekici galalarından biri de, küçük bir kız çocuğunun gözünden İran İslam Devrimi'ni anlatan animasyon filmi Persepolis. Marjane Satrapi ve Vincent Paronnaud'nun yönettiği film, Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü aldı. Persepolis, İran devletinin sert tepkisini çekmekle kalmadı, gösterime girdiği ülkelerde de tartışma yarattı. Satrapi'nin çok satan çizgi romanından beyazperdeye uyarlanan filmi Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danille Darrieux seslendiriyor.

4 AY, 3 HAFTA ve 2 GÜN
4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün, bu yıl Cannes Film Festivali'nde hem büyük ödül olan Altın Palmiye'yi, hem de Fipresci (Sinema Eleştirmenleri Birliği) ödülünü kazandı. Romen yönetmen Cristian Mungiu'nun mekân olarak komünist rejimin son yıllarındaki Romanya'yı seçtiği bu dram, kuşkusuz Filmekimi'nin en beğenilecek filmlerinden biri.

PARANOID PARK
Bu yıl İstanbul Film Festivali'nin onur konuğu olarak İstanbul'a gelen ve Festivalin Sinema Onur Ödülü'nü alan Gus Van Sant, kaykaycı gençlerin dünyasını anlattığı son filmi Paranoid Park ile şimdi de Filmekimi'nin programında. Film adını Portland'daki kaykaycıların uğrak yeri Paranoid Park'tan alıyor. Gus van Sant, filmin oyuncularını internet buluşma ortamı "myspace"te düzenlediği bir yarışmayla seçti ve bu filmi ile Cannes Film Festivali'nde 60. Yıl Özel Ödülü'nü kazandı.

EASTERN PROMISES
David Cronenberg'in son filmi Eastern Promises, Eylül ayının başında Toronto Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak. Cronenberg'in 2005'te Şiddetin Tarihçesi / A History of Violence filminde de yönettiği ünlü oyuncu Viggo Mortensen, Eastern Promises'da başrolü Naomi Watts ve Vincent Cassel ile paylaşıyor.

MÜZİK DÜNYASI
Bu yıl Filmekimi'nde müzikseverlerin ilgiyle izleyeceği iki biyografik film yer alıyor.


JOE STRUMMER: THE FUTURE IS UNWRITTEN
Julien Temple, daha önce Sex Pistols ve Glastonbury Müzik Festivali üzerine belgeseller çekmişti. Yönetmen bu kez efsanevi The Clash grubunun merhum lideri Joe Strummer'ın hayatını sinemaya taşıdı. Joe Strummer: The Future Is Unwritten isimli belgeselde Bono, Jim Jarmusch, Johnny Depp, John Cusack, Steve Buscemi, Don Letts gibi yıldızlar yer alıyor.

CONTROL
Rock dünyasının en ünlü fotoğraf sanatçılarından Anton Corbijn'in yönettiği Control ise İngiliz rock müziğinde punk sonrası yılların en saf ve karanlık yüzünü temsil eden Joy Division grubunun genç yaşta intihar eden solisti Ian Curtis hakkında biyografik bir film. Çektiği U2 ve Depeche Mode klipleri ile de tanınan yönetmen Anton Corbijn'in filmi, bu yıl gösterildiği Cannes Film Festivali'nde Altın Kamera Özel Mansiyon Ödülü'nü aldı.


Toplam 21 filmin yer aldığı Filmekimi programının tamamı Eylül ayı sonunda açıklanacak. Gelişmeler için web sitemizi takip etmeye devam edin.

Filmekimi biletleri, Ekim başından itibaren Biletix'te satışa sunuluyor. Geçtiğimiz yıl özellikle gençlerin ilgi gösterdiği indirimli hafta içi gündüz seansları, bu yıl da sadece 3,5 YTL olacak.