Filistin yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde mümkün olduğu kadar kısa süre içinde yerel ve genel seçimlere gitme kararı alırken, Hamas seçimlere karşı olduğunu bildirdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Filistin kabinesinin Ramallah'taki toplantısında seçim kararının alındığını ve seçim tarihini Başbakan Selam Feyyad'ın önümüzdeki hafta Filistin bölge temsilcileriyle değerlendirerek, en uygun zamanı belirlemeye çalışacağını bildirdi.

El Fetih Merkez Komite üyesi Muhammed El-Medeni, Filistin liderliğinin, yerel seçimlerin muhtemelen temmuz ayında, genel seçimlerin de eylül ayında yapılmasını düşündüğünü belirtti. El-Medeni, yerel seçimlerin 17 Temmuz tarihinde yapılması konusunda teklifler geldiğini kaydetti.

El-Medeni'nin verdiği bilgiye göre, seçimlerle ilgili yasada Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasındaki kriz nedeniyle değişiklik yapma ihtimali de bulunuyor.

El Fetih Merkez Komite üyesi El-Medeni, seçim yapma koşullarının Hamas'ın elinde tutsak olarak kalamayacağını da vurguladı.

Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas Hareketi ise Filistin yönetiminin seçim niyetine karşı çıktı. Hamas hareketi, yaptığı yazılı açıklamada, mevcut bölünmüşlük ortamında ve bu konuda bir uzlaşmaya varılmadan seçime karşı olduklarını duyurdu. Açıklamada, Hamas, Batı Şeria'daki Feyyad hükümetinin de meşru olmadığını, sadece Batı Şeria'da veya Gazze Şeridi'nde seçim yapılmasına yönelik bir karar alamayacağını ifade etti.

Hamas'ın önde gelen isimlerinden Vasfi Kabaha da mevcut koşullarda seçimlere gitmenin zor olacağını belirtip, seçimlerden önce bu konuda bir uzlaşmaya varılmasına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Bu şekilde seçime gitmek isteyenlerin, Filistinliler arasındaki birliği istemediğini ve Batı Şeria'yı sadece kendilerine ayırmak istediklerini öne süren Kabaha, bu koşullarda seçimlerin, sadece tek bir partinin lehine sonuç vereceğini ifade etti.

Filistin Halk Partisi Genel Sekreteri Bessam El-Salhi ise Hamas'ın Gazze Şeridi'nde seçimi kabul etmeyeceğini belirterek, bunun seçimlerin sadece Batı Şeria'da yapılacağı anlamına geleceğini ifade etti, bu nedenle temmuz ayına kadar beklenmeden mayıs ayında seçimlerin yapılmasını istedi.