Fidye virüsü mağdurlarındansanız ilk olarak Fidye virüsü nedir içeriğiyle virüsü tanımanız gerekiyor.  Sonrasında yapmanız gereken cihazınızda herhangi bir alışveriş yapmayıp, herhangi bir siteye giriş yapmamanız. Fidye yazılımları şantaj yazılımı veya ransomware olarak da bilinirken bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve tabletlere erişim sağlayabiliyor. 

Bazı fidye virüsleri cihaza normal bir şekilde erişimi engellerken kullanıcı bu engelleri kaldırmak istediğinde bu virüs sizlerden para istiyor. Kripto para üzerinden ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre ise fidye virüsü mağdurlarının %20’si istenen bu ücreti ödüyor fakat bilmeniz gereken bir şey var ki bu kişi sizi nafakaya bağlayabilir.

Fidye virüsü nasıl bulaşır?

Fidye virüsleri genellikle oltalama(phishing) denilen yöntemler ile cihazlara bulaşır. Kullanıcı e-posta adresine, instagram mesajlarına veya internetten tıklayarak indirdiği bir dosya aracılığıyla bulaşıyor. Saldırıyı yapan kişiler bilgilerinizi çalmak için genellikle bu yöntemi kullanıyor.

Fidye virüsü nasıl temizlenir?

Fidye virüsü temizlemek için bir çok yöntem ve virüs programı mevcut. Bu virüsleri tamamen temizlemek için kullanıcılar virüs programlarını korsan olarak indiriyor ve daha da kötü hale getirebiliyor. Fidye virüsünü Bitdefender’ın ücretsiz antivirüs ürünü ile tamamen ücretsiz kaldırabilirsiniz. Fidye virüslerine karşı tam koruma ve çözüm sunan Bitdefender ürünlerini 30 günlük ücretsiz deneme sürümüyle deneyimleyebilir, bu esnada cihazınıza bulaşan zararlı yazılımlardan kurtulabilirsiniz.

Fidye Virüsü Çeşitleri

Fidye virüsü ilk olarak Joseph Popp isimli bir yazılımcı tarafından, truva atı yazılımı adıyla geliştirilmiştir. Fidye virüsü bilinilirliğini 2000’li yıllarda kazanmaya başlasa da geçmişi 1989 yılına kadar dayanmaktadır.

Joseph Popp tarafından ilk geliştirilen fidye yazılımı etkisi kısa sürdü. Yazılımda tasarım hataları, kaynak koda gömülü şifre çöme anahtarı bulunduğu için insanlar şifre çözme anahtarına rahatlıkla ulaşabiliyor ve para ödemek zorunda kalmıyorlardı.

Günümüze bakıldığında fidye yazılımları oldukça gelişmiş durumdadır, yani kurtulmak da bir o kadar zordur. Fidye virüsüne maruz kalmamak için antivirüs çözümlerinden faydalanmanızı öneririz. Fidye yazılımlarına baktığımızda;

Şifreleme Fidye Virüsleri

Şifreleme fidye virüsleri kullanıcıların cihazlarındaki kişisel bilgileri hedef alırlar. Aynı zamanda kullanıcıların kişisel şifrelerine de ulaşabilme durumu olduğu için oldukça tehlikeli bir yazlımdır.

Şifreleme Kullanmayan Fidye Virüsleri

Şifreleme kullanmayan fidye virüsleri cihazları farklı yollarla kullanılmaz hale getirmektedirler. Çoğu kişinin de maruz kaldığı bu fidye yazılımı, kullanıcılar cihazı kullanırken devamlı müstehcen içerikler çıkarabilmektedir. Suçlular bu fidye virüsünün kaldırılması için SMS yoluyla minimum 10 dolar talep etmektedirler.

Diğer yöntem ise Windows bilgisayarlara süreklilikli olarak aktif yazılım kullanmadıklarına dair bildirim göndermektedirler. Yazılımın güncellenmesi için bir numara veriliyor ve yurtdışı numara arandığında uzun süre bekletilerek uluslararası mesafe ücreti üzerinden kazanç elde etmektedirler.

Leakware /Doxware Fidye Yazılımları

Bu fidye virüsler kullanıcıların önemli verilerini yayınlamakla tehdit eden bir yazılıma sahiptir. Aynı zamanda bu bilgilerin yayınlanmaması için şantaja başvurmaktadırlar. En tehlikeli fidye virüsü türü olduğu için kişiler çoğunlukla para ödeme durumunda kalırlar.