Otomotiv üreticileri Fiat ve Chrysler'ın Üst Yöneticisi (CEO) Sergio Marchionne, iki şirketin gelirlerinin 2014 yılına kadar 100 milyar avroya (141 milyar dolar) ulaşabileceğini söyledi.

Marchionne, Torino'da Fiat Group'un son hissedarlar toplantısında yaptığı konuşmada, sadece Fiat'ın gelirlerinin 2014 yılına kadar 35,8 milyar avrodan 64 milyar avroya çıkmasını beklediğini ifade etti. Böylece, iki şirketin gelirlerinin belirlenen hedefe ulaşması için Fiat'ın 21 ay önce iflastan kurtulduktan sonra devraldığı Chrysler'ın 36 milyar avro gelir elde etmesi gerekiyor.

Finansal krizin 2008 yılında otomotiv satışları olumsuz etkilemesi üzerine iflas korumaya başvuran Chrysler, halen kara geçemedi. Geçen yıl kayıplarını azaltan ABD'nin üçüncü büyük otomotiv şirketi Chrysler'ın, bu yıl 200 milyon ila 500 milyon dolar kar etmesi bekleniyor.

Chrysler'daki hissesini yüzde 25'e yükselten ve yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 35'e çıkarması beklenen Fiat, Chrysler'ın ABD ile Kanada hükümetlerinden aldığı kredileri ödemesi ya da yeniden finanse etmesi durumunda bu şirketteki hissesini yüzde 51'e çıkarma seçeneğine sahip bulunuyor.

Marchionne, Lancia markası altında satılacak Chrysler modelleri dahil yılın ikinci yarısında piyasaya sürülecek yeni modellerle Avrupa'da otomotiv pazarındaki payını yeniden ele geçirmeyi beklediklerini belirtti.

Fransa ve İtalya'da araç satışlarına ilişkin tahminlerin düşmesi nedeniyle bu yıl Avrupa otomotiv piyasasının yeniden zorlu bir dönemden geçmesinin beklendiğini söyleyen Marchionne, ''Bununla birlikte, yılın ikinci yarısında yeni modelleri piyasa sürmenin sonucu pazar payımızın artacağını öngörüyoruz'' dedi.

Fiat'ın araç satışları, geçen yıl İtalya ve Almanya'da satışlardaki düşüşe bağlı olarak yüzde 3,2 azalmıştı. Şirket, 2,08 milyon otomobil ve hafif ticari araç satmıştı.

Yeni yılla birlikte Fiat, otomobil (Fiat Auto) ve sanayi (Fiat Industrial) olarak ikiye ayrılmıştı.