İzmir'de, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmada hakkında dava açılan örgütün havacı subaylarından sorumlu "mahrem abisi" İ.D.Ç, örgüt üyesi pilotların istifasının yasaklanarak komutanlıkta FETÖ'nün hakimiyetinin sağlandığını belirtti.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan ve İzmir 17. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, hakkında yakalama kararı çıkartılan eski akademisyen İ.D.Ç. hakkında, "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede, ifadelerine yer verilen sanık İ.D.Ç, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinde görev yaptığı sürede Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan bazı subaylardan sorumlu olduğunu, şu ana kadar yaklaşık bin 800 subayla örgüt adına iletişime geçtiğini ifade etti.

Örgütün "mahrem hizmetler" sınıfına dahil olmasının ardından kendisine iki ya da üç havacı subayın sorumluluğunun verildiğini beyan eden İ.D.Ç, sorumlu olduğu subayların görev yeri değişmesi halinde kendisine başka bir grubun verildiğini, ataması gerçekleştirilen subayları yeni görev yerlerine üst düzey "mahrem abi"lerin götürerek örgüt "abisi"ne teslim ettiğini ileri sürdü.

Tayini çıkan subaylarla irtibata geçilmesinin örgüt tarafından yasaklandığını ifade eden İ.D.Ç, bu nedenle hiç kimseyle iletişime geçemediğini, sorumlu olduğu subay grubunun her yıl değişmesi nedeniyle birçok subayla iletişimi kopardığını söyledi.

"Mahrem abi"nin FETÖ korkusu

17-25 Aralık 2013 sürecinin ardından FETÖ'den şüphe duymaya başladığını, MİT tırlarının durdurulması olayıyla bu yapıdan koptuğunu anlatan İ.D.Ç., "Çünkü bu olayla ilgili sorduğum sorulara kimse tatmin edici cevap veremedi ve bu şahısların vatan haini olduklarını anladım. 17 Aralık operasyonlarında gerçekte bir yolsuzluk operasyonu olmadığını anladım. Ülkemize karşı bir komplo olduğunu gördüm. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bu kişilerin ne kadar acımasız olabileceklerini gördüm ve bu konuda konuşmaktan çok korktum. Bu konuları anlattığım taktirde benim de canıma kastedebileceklerini düşündüğüm için konuşamadım." dedi.

"FETÖ'cü pilotların istifa etmesi yasaktı"

İ.D.Ç, Kasım 2015'den bu yana havacı subaylarla ilgilenmediğini, örgüt sohbetlerine katılmadığını aktararak, FETÖ'nün Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HKK) yapılanmasına ilişkin önemli bilgiler de verdi.

FETÖ'nün HKK'daki hakimiyetini artırmak için örgüt mensubu pilotların Türk Silahlı Kuvvetlerinden istifa etmesinin yasaklandığını iddia eden İ.D.Ç, ifadesini şöyle sürdürdü:

"FETÖ'nün hava kuvvetlerindeki mahrem hizmetler yapılanmasında bir kural vardır. Bu kurala göre FETÖ'den olan havacı subay pilotların istifa etmesi yasaktı. Çünkü Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olan bir subay 7 bin lira civarında maaş alıyordu. Dışarıda sivil havacılıkta bu pilotlar istese yani istifa edip gitse en az 20-30 bin lira maaş alma imkanı vardı. FETÖ'den olmayan pilot subayların istifa edip gittikleri söyleniyordu. Hatta 15 yıl zorunlu çalışma süresinin 10 yıla düşürülmesinin birçok örgütten olmayan pilotun TSK'dan istifasına sebep olduğunu ve meydanın bu FETÖ'cülere kaldığını düşünüyorum. FETÖ, kendi subaylarına istifa edip sivil pilot olmayı yasaklamıştı. Bu etken de Hava Kuvvetleri Komutanlığında FETÖ hakimiyetini çok etkiledi." AA