Anayasa"daki değişiklik sonucu artık genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. 2011 seçim yılı ve genel seçimin en geç 17 Temmuz Pazar günü yapılması gerekiyor.

Başbakan Erdoğan ve iktidar partisi kurmayları uzun süredir seçimin bir ay kadar öne alınarak Haziran ayında yapılmasını planlıyorlardı. Hatta seçimlerin 12 Haziran günü yapılması konusunda bir fikir de oluştu. Muhalefetin de seçim tarihine itirazı yok. MHP erken davranarak 12 Haziran"da genel seçim yapılması için kanun teklifi bile hazırladı.

İSTANBUL"UN FETİH GÜNÜ

Ancak son günlerde Ankara kulislerinde genel seçimlerin Mayıs ayına alınacağı ve 29 Mayıs tarihinin düşünüldüğü konuşuluyor. 29 Mayıs, Başbakan Erdoğan için de önemli bir gün.. İstanbul"a özel bir ilgisi olan Erdoğan"ın kafasında, genel seçim için İstanbul"un fetih günü olan 29 Mayıs tarihinin şekillendiği dile getiriliyor.

Seçimin 12 Haziran yerine 29 Mayıs"a alınması fazla bir şey değiştirmeyecek. Ama iktidar partisi, referandumun 12 Eylül günü yapılması örneğinde olduğu gibi 29 Mayıs fetih gününü de psikolojik bir avantaj olarak öne çıkarıyor. Seçim propogandası sırasında, 29 Mayıs"a özel vurgu yapılabileceği dahi düşünülüyor.

KILIÇDAROĞLU"NA GELEN BİLGİ

Seçimlerin Mayıs ayına alınacağı ve iktidar partisinin bu yönde hazırlığı olduğu yönünde ilk bilgi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu"na geldi. Ak partide seçimlerde aday olmak isteyen il ve ilçe teşkilatı yöneticilerinin 15 Ocak tarihine kadar istifa etmeleri gerektiği yönünde alınan karar da, genel seçim sürecinin hızlandırılıp, tarihin biraz daha erkene alınacağı yönünde bir işaret olarak görülüyor. CHP de bu gelişme üzerine, seçimlerde aday olacak il ve ilçe yöneticilerinin istifa tarihini 10 Ocak olarak belirledi.

Kılıçdaroğlu, kendisine bu konuda ulaşan bilgilerin ardından iktidar partisinin Mayıs planını "" Seçim 12 Haziran"da deniyor, ama Mayıs ayına çekilebileceği duyumları geliyor. Önce Meclis"ten karar çıkması lazım. Seçim ne kadar erken olursa biz o kadar mutlu oluruz"" diyerek dile getirdi.

ÜÇ PARTİLİ MECLİS

2011 seçimlerinde, seçmen sayısı 50 milyona ulaşacak. 2009 seçimlerinde 48 milyon seçmen vardı ama, sandığa gitmeyenler ile geçersiz oylar düşüldükten sonra, yaklaşık 40 milyon oy kaldı. Bu da yüzde 10 barajının, 4 milyon oy olduğunu gösterdi.

Yeni seçimde de bir siyasi partinin TBMM"ye temsilci gönderebilmesi için, en az 4 milyon civarında oy alması gerekecek. Genel seçimlere 5-6 ay kala bu çıtayı aşabilecek AKP-CHP ve MHP dışında bir parti de görülmüyor..

Mayıs ya da Haziran 2011 seçimleri, Türkiye"nin önündeki 4 yılı şekillendirecek. Sonuçlarına göre de siyasette taşlar, yeniden yerinden oynayacak… (EMİN ÖZGÖNÜL / GAZETEPORT)