İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 30. İstanbul Film Festivali’ni 150 bin sinemasever izledi.

İKSV’den yapılan açıklamaya göre, festival kapsamında 7 sinemada 52 ülkeden 256 yönetmenin 231 filmi gösterildi. Gösterilerin 103’ü ise filmin yönetmen, yapımcı veya oyuncularının katılımıyla gerçekleştirildi. Festival boyunca yüzde 80’e yakın dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra festival konukların katılımıyla renklenen 7 sinema dersi ve söyleşi, festivale özel iki konser, bir atölye çalışması ve bir sergiyle 16 gün boyunca İstanbul sinemaya doydu.
İstanbul Film Festivali’nin bu yılki yeni bölümleri, 30. yıla özel “Film Gibi 30 Yıl”, “Bir Zamanlar Festivalde: SİYAD’ın Keşifleri”, “İstanbul 2010” ve İstanbul Film Festivali ve İstanbul Bienali işbirliğiyle hazırlanan “İsimsiz (Film)” sinemaseverlerden büyük ilgi gördü. Festivalde, sponsorluğunu 23 yıldır Efes’in üstlendiği “Türk Sineması” bölümünde Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 54 kurmaca ve belgesel film yer aldı. Festival programında yer alan çok sayıda Türk filmi, yurtdışındaki festivallerin temsilcilerinden davet aldı.
İstanbul Film Festivali’nde, 30. yıla özel pek çok yeniliğe de yer verildi. Festivalin otuz yılına katkıda bulunan dokuz kişiye festivalin ”Emek Ödülü” verilirken, 30. yıla özel arşiv niteliği taşıyan özel bir de kitap hazırlandı. “30: 20 Yönetmenden 30 Yıl” adlı kitapta, Türk sinemasında son dönemde uluslararası başarılara imza atmış 20 yönetmenin, festivalde izlediği ve etkisinde kaldığı birer film üzerine yazdıkları yazıların yanı sıra, yerli ve yabancı film eleştirmenlerinin değerlendirme yazıları ve festivalin otuz yıllık serüveninin anlatıldığı söyleşiler yer alıyor. Kitapta, fotoğrafçı Muhsin Akgün tarafından, 20 yönetmenin Beyoğlu’ndaki sinemaların farklı yerlerinde çekilen fotoğrafları da bulunuyor.
Dünya basını da İstanbul Film Festivali’ne büyük ilgi gösterdi. Festivale yurtdışından 100’e yakın basın mensubu katıldı. Festival haberleri Screen International, Variety, Hollywood Reporter, Cineaste, Film New Europe ve Positif gibi dünyanın önde gelen sektör dergilerinin yanı sıra Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Tageszeitung, Tagesspiegel, Suddeutsche Zeitung, NY Times, Il Messagero, El Periodico, Elefhterotypia gibi önemli gazetelerin temsilcileri tarafından izlendi. Ayrıca RAI, Euronews, CNN International, China Central Television da İstanbul Film Festivali’ni takip etti.
İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine Nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.(ANKA)