Orkestra, “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul"un en başarılı orkestrası olması nedeniyle Salzburg"a davet edildi. Borusan, İstanbul ile Salzburg arasında bu şekilde kurulan kültür köprüsünü pekiştirmek amacıyla ayrıca festivalin proje sponsoru oldu. 2011"den itibaren başlayacak bu sponsorluk kapsamında Borusan, Salzburg Festivali"nde her yıl Londra Filarmoni, New York Filarmoni gibi dünyanın önde gelen orkestralarını ağırlayacak.

İstanbul"un Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2010 yılına önemli projelerle başlayan Borusan Kültür Sanat, şimdi de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası"nın (BİFO), bu yıl, Avrupa"nın en önemli ve saygın klasik müzik etkinliği olan Salzburg Festivali"nin açılış etkinliklerine katılımını kutluyor. BİFO, Şef Sascha Goetzel yönetiminde Salzburg Festivali açılış programında 25 Temmuz 2010"da bir konser verecek.

BİFO"nun, Salzburg Festivali"nin açılış etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek konserinin solisti dünyanın sayılı piyanistlerinden biri olarak tanınan Fazıl Say olacak. Salzburg Festival Komitesi tarafından “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul"un en başarılı orkestrası” olarak görülerek davet edilen BİFO için bu konser “Avrupa"nın gelecek vaat eden 10 orkestrasından biri olma” hedefi doğrultusunda çok önemli bir aşama kaydedecek.

BİFO"nun Salzburg Festivaline katılımı ve Festival programının duyurulduğu tanıtım gecesinde, Salzburg Festivali Yönetim Kurulu Başkanı Helga Rabl-Stadler Borusan"la işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Salzburg Festivali Konserler Direktörü Markus Hinterhäuser açılışı 25 Temmuz 2010"da yapılacak olan festivalin programı hakkında bilgi verdi.
avusturya-kapilarina-muzikle-dayaniyor--484194.Jpeg" alt="" />
Gecede Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, A.A. Saygun"un eserini seslendirirken, dünyaca ünlü genç Soprano Maria Grazia Schiavo, piyanist Maurizio Iaccarino eşliğinde Mozart ve Handel"den seslendirdiği eserlerle geceyi renklendirdi.


Diyaloğu müzik ile kurmak istiyoruz”
BİFO"nun, sadece dünyanın en önemli ve prestijli orkestralarının davet edildiği bu festivalde yer alması onurunu İstanbul"a taşımasının ardından, her iki şehir arasındaki kültür köprüsünü güçlendirmeye karar veren Borusan, ayrıca 2011, 2012 ve 2013"ü kapsayan üç yıllık süre için Salzburg Festivali Proje Sponsoru oldu. Bu sponsorluk çerçevesinde Salzburg Festivali"nde her yıl Londra Filarmoni, New York Filarmoni gibi dünyanın önde gelen orkestralarının ev sahipliğini Borusan üstlenecek.

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Salzburg Festivali kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarla ilgili şunları söyledi: ""Salzburg Festivali, Avrupa"nın en önemli festivali. Müzik, toplumlar arası diyalog için en değerli iletişim araçlarından biri olabiliyor. Müzikle insanlara erişmek daha kolay. Biz de bunu hedefliyoruz. Avusturya kamuoyunda Türkiye"nin AB ile entegrasyonuna olumsuz bakan kitlelerin Türkler ile ilgili önyargılarını kırmak, onları düşünmeye sevk etmek istiyoruz. Hedefimiz Orkestramızı Avrupa"nın en iyi 10 orkestrasından biri yapmak. Salzburg ile uzun vadede girdiğimiz ilişki bu yolda bize Avrupa"da kapılar açacaktır. Avrupa toplumunun müzikle ilgilenen kesiminde tanınmamız ve dinlenmemizi sağlayacaktır.""
Salzburg Festivali"ndeki ilk Türk Orkestrası
Alanında tartışmasız büyük bir önem ve saygınlığa sahip olan Salzburg Festivali için 2010, 90. yılını kutlaması açısından özel bir önem taşıyor. 1920 yılında, 1. Dünya Savaşı sonrasında, Mozart"ın doğduğu kent Salzburg"da başlayıp kısa zamanda dünyanın en önemli klasik müzik etkinliklerinden birine dönüşen festival, 1990"larda çizgisini daha da ileri götürerek yeni repertuarlara ve çok daha geniş bir kitleye açıldı.

Salzburg Festivali, dünyanın en saygın şefleri ve orkestraları ile yıldız solistlerin geçit törenine dönüşen 200"e yakın etkinliğiyle yaz aylarında 250 bine yakın izleyiciyi Salzburg"a çekiyor. BİFO, bugüne kadar Türkiye"den yalnız Leyla Gencer ve Fazıl Say"ın katıldığı festival kapsamında yer alan ilk Türk orkestrası olma ayrıcalığına sahip olacak./milliyet