Fenerbahçe Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Doping Kurulu Başkanı ve Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgay Atasü'yü, (A) numunesinde yasaklı madde çıkan Fenerbahçe Bayan Basketbol Takımı'nın ABD'li yıldızı Diana Taurasi'nin durumuyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle istifaya davet etti.

Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, ''Turgay Atasü, (A) numunesinde yasaklı bir madde çıkan oyuncumuz Taurasi'nin durumu ile ilgili olarak bilim adamı kimliğinin gerektirdiği tarafsızlığa ve ifa ettiği görevin gereklerine yakışmayan, zamanlaması da hiç de uygun olmayan açıklamalarda bulunmuştur'' denilerek, şöyle devam edildi:

''Sayın Atasü, sporcumuzun daha (B) numunesi açılmadan o numunede de yasaklı madde çıkacağına dair kesin bir kanaat açıklamış ve açıklamasının devamında sporcumuzun nihayette alacağı cezaya da hükmetmiştir. Bu açıklama sonrasında oyuncumuzun (B) numunesinin açılması bir formaliteye dönüşmüş ve adeta gereksiz bir ayrıntı haline gelmiştir. Sayın Atasü bu konuda yetkili kurum ve kişilerin yerine geçerek adeta onların vesayet makamı gibi hem tespitte bulunmuş hem de ceza tayin etmiştir.''

Atasü'nün açıklamalarının kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada, ''Üstelik gizlilik ilkesi ihlal edilerek basına sızdırılan ve bu sebeple karşı hukuki süreçlerin yaşanacağı bu önemli konuda Sayın Atasü, bu ilkeyi de açıkça ihlal ederek aynı zamanda suç işlemiştir. Hem görevi, hem akademik unvanı gereği tarafsız olması beklenen Atasü, konuya ilişkin reyini önceden açıklamış olmakla sürecin saygınlığına da zarar vermiştir. Bu süreç sonunda aklanma ihtimali olan sporcumuzun olası aklanma ihtimalini de kamu vicdanında tartışmalı hale getirmiştir'' denildi.

Açıklamada, doping yargılaması sonuçlanana kadar 'masum' karinesinden istifade etmesi gereken Taurasi'nin, Atasü'nün açıklaması ile bu karinenin sağladığı haklardan daha konuya ilişkin süreç tamamlanmadan mahrum kaldığı ileri sürüldü.

-''İSTİFA ETMEYE DAVET EDİYORUZ''-

Fenerbahçe'nin açıklamasında, sarı-lacivertli kulübün dopinge sıfır tolerans gösterdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Sayın Atasün'nün bu konudaki çalışmaları da bilgimiz ve takdirimizdedir. Ancak Sayın Atasün'nün açıklamaları bu saygın geçmişe bir ihanettir. Tarafsızlığını yitiren ve temel hukuk ilkelerini açıkça ihlal eden Sayın Atasü'nün bu andan itibaren akademik geçmişine duyduğumuz saygı ve güven maalesef ortadan kalkmıştır. TBF ve TFF'nin değişik kurullarında başkanlık görevi yapan Sayın Atasü'nün görev yaptığı kurumların da saygınlığına ve tarafsızlığına gölge düşüren bu açıklamalarının ardından söz konusu görevleri ifa edebilmesi artık mümkün olamaz. Fenerbahçe Kulübü olarak hukuku ayaklar altına alan, tarafsızlığını yitirmiş Sayın Atasü'yü hiç vakit geçmeden ilgili federasyonlardaki görevlerinden istifa etmeye davet ediyoruz.

TBF ve TFF Başkan ve yönetim kurullarını da konuyu hassasiyetle takip etmeye ve Sayın Atasü'nün istifa etmemesi halinde kendisini bu görevlerinden azil etmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde Sayın Atasü'nün açıklamaları ile yaratmış olduğu güvensizlik ortamının bu kurulların çalışmaları sebebiyle federasyonlara da sirayet edeceği uyarısında bulunuyoruz.

Sayın Atasü'nün açıklamalarından dolayı gerek sporcumuzun, gerekse kulübümüzün doğmuş ve doğacak hukuksal haklarını son dereceye kadar kullanacağını, konunun Sayın Atasü'nün bağlantıda olduğu uluslararası kuruluşlar katında da takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.''

A.A.