Medical University of South Carolina Tıp Fakültesi’nden Marc Chimowitz'in başkanlığındaki bilim insanlarınca yapılan araştırmada, beyin damarlarındaki kan akışını iyileştirmek amacıyla stent takılan hastalarla, kanı sulandırıcı ilaç alan hastalar karşılaştırıldı.
 
Araştırmaya göre, ameliyattan sonraki bir ay içinde stent takılanların inme geçirme ve ölme riski, diğer gruptakilerden yaklaşık 2,5 kat fazla. Çalışmada, stent takılan ve ilaç alan hastaların yüzde 14,7'sinin ameliyattan sonra geçen bir aylık sürede inme geçirdiği veya öldüğü, diğer grupta bu oranın yüzde 5,8'de kaldığı tespit edildi. Ayrıca, stent takılan ve ilaç alan grupta inme ve ölüm riskinin daha sonra da sürdüğünü saptandı.
 
Araştırmaya başkanlık eden Chimowits, yaptığı yazılı açıklamada, bulgularının doktorlar için derhal harekete geçilmesini gerektiren sonuçlar doğurduğunu vurguladı.
 
Dr. Walter Koroshetz da yayımladığı açıklamada, yapılan araştırmanın doktorları uzun yıllardan beri meşgul eden, ''inme geçirmiş yüksek risk grubundaki hastaların yeniden inme geçirmesini önlemek için ne yapılması gerektiği'' sorusuna cevap oluşturduğunu kaydetti.
 
Koroshetz açıklamasında, ''Teknolojik gelişmelerin kafa içi stentleri tıbbi uygulamaya kazandırmış olmasına karşın, şimdi geniş bir hasta grubu üzerinde yapılan test sonucu bu aracın sağlık açısından daha iyi bir sonuç doğurmadığını öğrendik'' ifadesini kullandı. 
 
TIP DÜNYASINDA STENT TARTIŞMASI
Sonuçları New England Journal of Medicine'da yayımlanan araştırmaya katılan bazı bilim insanları ise tıbbi uygulamada hala stentlere yer olabileceğini savundu. Florida Üniversitesi’nden Dr. Michael Waters, yaptığı yazılı açıklamada ''Bu araştırma kesinlikle bu hastalık konusunda söylenmiş son söz değil'' ifadesine yer verdi.
 
ABD'de her yıl meydana gelen 795 bin inme vakası arasındaki 50 binden fazla vaka beyin damarlarının plak adı verilen yağlı kütlelerle tıkanması sonucu meydana geliyor. İnme, ABD'de ölüm ve sakatlanmaya yol açan hastalıklar arasında 4. sırada yer alıyor.