Tarım meslek lisesi öğrencileri, kaza ya da felç nedeniyle yürüyemeyen hayvanlar için ortez protezleri temel alarak, araba geliştirdi. Öğrencilerin atıl malzemeleri kullanarak, 10 liraya mal ettikleri arabayla hayvanlar rahatlıkla hareket edebiliyor.

Bu yıl altıncısı düzenlenen ''Proje Tabanlı Beceri Malatya Bölge Yarışması''na katılan Erzincan Tarım Meslek Lisesi Veteriner Sağlık Bölümü öğrencilerinin felçli hayvanlar için hazırladığı ''Onun Arabası Var'' projesi büyük ilgi gördü.

Akın Yılmaz ve Kurtuluş Karakuş'un adlı öğrenciler projeyle ilgili gazetecilere yaptıkları açıklamada, ''Onun Arabası Var'' projesi fikrinin, okula bağlı hayvan hastanesine, bel kısmı ezilmiş bir kedinin getirilmesiyle ortaya çıktığını belirttiler.

Karakuş, sınıf arkadaşlarıyla arka ayakları tutmayan kediye yardım etmenin yollarını aradıklarını, ortez protezleri temel alarak, felçli kedinin rahat hareket etmesini sağlayacak bir araba yaptıklarını söyledi.

İlk 4 uygulamalarının başarısızlıkla sonuçlandığını anlatan Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ortez protezleri temel alarak bu arabayı geliştirdik. 10 liraya mal ettiğimiz arabamızda, demir, oynak ve sabit tekerler gibi atıl malzemeler kullandık. Kedimiz bunda rahat etti. Ayakları sürtünmeyle açık yara olan kedimizin ayaklarını askıya aldık. Arabayı dışkısını açık alana yapabilir duruma getirdik. Kedimiz arabasıyla gayet uyumlu ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Kendi ayakları olsaydı belki bu kadar rahat edemezdi. İstediği gibi yatıp, istediği gibi kalkabiliyor.''

Çok basit malzemelerle felçli hayvanların doğayla buluşmasının sağlanabileceğine dikkati çeken Karakuş, 20 lira gibi bir maliyetle hayvanlar için çok da konforlu bir araba yapılabileceklerini kaydetti.