2011 yılına felaketlerle başlayan dünya, bugüne kadar Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketiyle, Yeni Zelanda depremi ve Avustralya’da meydana gelen sel olaylarıyla boğuştu. Ekonomi ve sigorta sektörünü yakından ilgilendiren bu olayların etkileri ve mali boyutları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Sigorta sektörünün dünya çapındaki güçlü oyuncuları ilk çeyrekte yaşanan katastrofik olaylardan en çok etkilenen şirketler arasında. 2011 yılında yaşanan tüm katastrofik olayların bugüne kadar toplamda 3 milyar 890 milyon dolara yaklaşan bir maliyete ulaştığı tahmin ediliyor. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 1 milyar dolardı. 
 
Finansal olarak en zor yıl 
2011 yılının ilk çeyreğinde elde edilen sonuçlarla ilgili ilk açıklama sektörün en güçlü reasürörlerinden biri olan Munich Re’den geldi. Şirket 2011 yılı ilk çeyreği için 1 milyar 367 milyon dolar net zarar açıkladı. Şirketin faaliyet zararı ise 1 milyar 997 milyon dolar. Munich Re’den yapılan açıklamaya göre, başlangıç zarar tahminlerine bakıldığında 2 milyar dolardan fazla bir kısmın Japonya’da yaşanan depreme ödendiği görülüyor. Munich Re’nin reasürans biriminin CEO’su Torsten Jeworrek, Japonya’da yaşanan felakete benzer olayların, profesyonel reasürörlerin yüksek miktarlardaki zararları kapatmada ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti. Munich Re Mali İşler Genel Müdürü Jörg Schneider ise 2011’in ilk çeyreğini uzun zamandır karşılaştıkları en zor finansal yıl olarak tanımladı. Bu derece büyük kayıpların reasürans piyasasında normal bir durum olduğunu belirten Schneider, “Yaşanan yıkıcı felaketlere rağmen, bu yıl sonunda hâlâ kâr yapabiliriz” dedi. 
 
Zarar açıklayan bir diğer büyük oyuncu da Swiss Re. Şirketin yayımladığı raporlarına göre 665 milyon dolar grup net zaran ve 619 milyon dolar faaliyet zararı var. Dünyanın üçüncü büyük reasürans şirketi Hannover Re’nin ise ilk çeyrekte yaşanan katastrofik olaylardaki kaybı 850 milyon dolar civarında. Ancak şirket bu yüksek rakama rağmen, ilk çeyrekte elementer ve hayat & sağlık branşlarında kâr ettiğini açıkladı. Şirketin kâr edebilmesinin altında 150 ülkede varlığını sürdürmesi yatıyor. Hannover Re, elde ettiği sonuçlara göre 2011 yılı için tahmini net gelirini 965 milyon dolardan 742.5 milyon dolara indirdi. Alman kökenli grup Allianz ise ilk çeyrekte 1,660 milyon euro faaliyet kârı açıkladı. Grup, 2010’daki 1,732 milyon dolarlık rakama göre yüzde 4,2 gerilemiş oldu.