Antalya'da dün ev ya da iş yerlerini su basan, araçları sel sularında kalan, tarım arazileri zarar gören, seraları yıkılan kimi vatandaşlar için ''felaket'' olan fırtına ve yağmur, kimi vatandaşlar için de ''bereket'' oldu. Sahillere giden bazı vatandaşlar, sel sularıyla gelen odunları toplarken, kimi vatandaşlar da yazın denizde yüzenlerin düşürdükleri ve dalgalarla kıyıya vurması olası ziynet eşyalarını aradı.

Ormanlarda fırtınanın kopardığı ve sel suları, ardından da akarsularla denize ulaşıp, dalgalarla kıyıya vuran ağaç parçalarını toplayan vatandaşlar bu sabahın erken saatlerinden itibaren sahillere geldi. Topladıkları ağaçları kamyonetlere veya otomobil bagajlarına koyan vatandaşlar, kışlık yakacak ihtiyaçlarını giderdi. Kimi vatandaşlar da, yazın denize girenlerin düşürdükleri ve dev dalgalarla kıyıya vurması muhtemel yüzük, kolye gibi ziynet eşyalarını bulmak umuduyla, yaklaşık 10 kilometrelik Konyaaltı Plajı'nda kıyı boyu yürüyerek arama yaptı.

VALİ ALAADDİN YÜKSEL: MÜESSİR OLAYLARIN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLDUK

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, dün şiddetli fırtına nedeniyle okullarda eğitime bir gün ara verilmesiyle ilgili, ''Meteorolojiye güvenerek daha önce aldığımız kararla 360 bin öğrenciyi bir gün okullardan uzak tutarak müessir olayların önüne geçmiş olduk'' dedi.

Vali Yüksel, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın Yönetim Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, dün saatteki hızı 93 kilometreye ulaşan fırtınayla ilgili bilgi verdi. Yüksel, Antalya'yı son iki gündür olumsuz etkileyen ve Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava ve fırtınanın dün gece 02.00 sularında bölgeyi terk ettiğini söyledi. Fırtına ve yağışın durması üzerine Antalya'nın normal yaşama döndüğünü belirten Vali Yüksel, şunları kaydetti:

''İki gün devam eden yağış miktarı, yağışın bölgemizden ayrılış saatine kadar 129.4 kilograma ulaştı. Fırtına dün saat 13.00 sıralarında 93 kilometre saat hıza ulaştı. Dün gece geç saatlerde yağış ve sel nedeniyle kapanan Antalya-Kemer kara yolu açıldı. Yağış, Finike ve Kumluca'da etkili oldu. Yağışın çok etkili hissedildiği Akdam ve Hisarçandır yöresinde, köprüler ve köy yollarıyla altyapılarında ciddi hasarlar meydana geldi.''

Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Vali Yüksel, akşam saatlerine kadar çalışmaları sonuçlandıracaklarını vurguladı. Vali Yüksel, okullarda dün eğitime ara verilmesiyle ilgili de şunları söyledi:

''Meteorolojiye güvenerek daha önce aldığımız karar ile 360 bin öğrenciyi bir gün evlerinde tutarak, okullardan uzak tutarak, müessir bir takım olayların da önüne geçmiş olduk. Dolayısıyla aldığımız tedbirlere ve uyarılara, yerinde ve zamanında müdahale eden tüm kurum ve kuruluşlara ve uyarılımıza uyan, tertip ve tedbirlere katkı sağlayan Antalyalılara teşekkür ediyorum.''

METREKAREYE 129 KİLOGRAM YAĞMUR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Antalya Bölgesel Tahmin Merkezi, son 48 saate ilişkin meteorolojik verileri açıkladı.

Antalya Uluslararası Havalimanı'ndaki istasyonda yapılan ölçümlere göre, Antalya'ya dün itibarıyla metrekareye 83,4, son 48 saat itibarıyla da 129,4 kilogram yağış düştü. Rüzgarın hızı ise maksimum 93 kilometreye ulaştı. Burdur'da ise son 48 saat içinde metrekareye 58,6 kilogram, Isparta'da, 45 kilogram, Muğla'ya da 110,8 kilogram yağmur düştü.

Bölgesel Tahmin Merkezi yetkilileri, bugünkü güneşli havanın yerini, akşam saatlerinden itibaren yeniden yağışlı bir havaya bırakmasının beklendiğini, ancak yağışların dün ve önceki günkü kadar etkili olmayacağını bildirdi./sabah