ABD Merkez Bankası (Fed), gelecek yıl için büyüme tahminini aşağıya çekti. Buna göre, daha önce ABD ekonomisinin yüzde 3,5 ile yüzde 4,2 aralığında büyüyeceğini tahmin eden Fed, büyüme oranı tahminini revize ederek yüzde 3 ile yüzde 3,6 aralığına çekti.

Fed'in 2-3 Kasım toplantı tutanaklarına göre, banka yetkilileri, bu yıl işsizlik oranlarının değişmeyeceğini düşünüyor. Bu yıl da işsizlik oranları yüzde 9,5 ile yüzde 9,7 seviyesinde kalmayı sürdürecek.

Fed, ''İşsizliği düşürmedeki ilerleme, hayal kırılığı yaratacak denli yavaş'' denildi.

İşsizlik oranı 2011 yılında yüzde 8,9 ile yüzde 9,1 seviyesinde olacak. Haziran ayındaki projeksiyonlarda 2011 yılında işsizlik oranının yüzde 8,3 ile yüzde 8,7 arasında seyredeceği tahmin ediliyordu.

2012 yılı için daha önce yüzde 7,1 ile yüzde 7,5 aralığında olacağı düşünülen işsizlik oranı tahmini ise yüzde 7,7 ile yüzde 8,2 aralığına çekildi.

-''TAHVİL ALIM PROGRAMI, 2012'YE OLUMLU YANSIYACAK''-

Banka, bu yıl için büyümenin ise yüzde 2,4 ile yüzde 2,5 aralığında olacağını tahmin ediyor. Daha önceki tahminlerde bu yıl ABD ekonomisinin yüzde 3 ile yüzde 3,5 arasında büyüyeceği öngörülüyordu.

Ticaret Bakanlığı dün üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme tahminlerini yukarı doğru revize ederek, yüzde 2'den yüzde 2,5'e çekmişti.

Fed, bu ay başında, açıkladığı 600 milyar dolarlık tahvil alım programıyla uzun dönem faiz oranlarını düşürmeyi ve ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyor.

Tutanaklar, tahvil alım programıyla ilgili oylamada, sadece Fed Kansas City Merkez Bankası Başkanı Thomas Hoenig'in olumsuz oy kullandığını ortaya koydu. Hoenig, basına yansıyan açıklamalarında, programın enflasyonu artırabileceği ve spekülatif balon yaratabileceği endişelerini dile getirmişti.

Fed yetkilileri, tahvil alım programının ekonomiye olumlu etkileri olacağını düşündüğü için 2012 yılına daha iyimser bakıyor. Banka, ABD ekonomisinin, 2012 yılında yüzde 3,6 ile yüzde 4,5 aralığında büyüyeceğini tahmin ediyor.

2013 yılına ilişkin ilk projeksiyon da büyümenin yüzde 3,5 ile yüzde 4,6 aralığında olacağını öngörüyor.

Banka, 2011 yılında enflasyonun yüzde 1,1 ile yüzde 1,7 aralığında olacağını tahmin ediyor.

A.A.