Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, ödenilen fazla motorlu taşıtlar vergisinin geri alınabileceğini savundu.
Başkan Kutbay, "Bilindiği gibi 2009 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitini, ocak ayının sonuna kadar ödememiz gerekiyor. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir konu var. Özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahipleri araçları için tarifedeki vergiden daha az vergi ödemeleri mümkündür.  Aracınızın motor silindir hacmi ve yaşına göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5"ini aşıyorsa, aynı yaş grubundaki bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebilirsiniz. Uygulamadan yararlanmak için taşıtın kasko sigortasını yaptırmış olmanıza da gerek yoktur. Bu uygulamaya göre önce, taşıtınızın kasko sigorta değerinin yüzde 5"i hesaplayın. Sonra, taşıtın yaşı ve silindir hacmine göre, 2009 yılı MTV" si bulun. Kasko değerinin yüzde 5"i ile motorlu taşıtlar vergisi kıyaslayın. Kasko değerinin yüzde 5"i mevcut tarifedeki motorlu taşıtlar vergisi tutarından düşük ise aynı yaş grubundaki bir alt kademeden vergi ödeyebilirsiniz" dedi.

Başkan Kutbay ayrıca, "Yalnız ödeyeceği MTV, taşıtının kasko sigorta değerinin yüzde 5"ini aşan taşıt sahibinin, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunması gerekiyor. Çünkü vergi dairesi bu hesaplamayı, başvuru olmadan kendiliğinden yapmıyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu budur.
Yapılacak işlemler, Maliye Bakanlığı"nca, yayımlanan 28 No" lu MTV Genel Tebliği"nde yer alıyor. Tebliğe göre; araç sahiplerinin, yetkili sigorta acentesine, "Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu"nu düzenlettirecekler. Ardından söz konusu formu dilekçeye eklemek suretiyle, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Ayrıca; önceki yıllara ait, ödediğiniz fazla motorlu taşıtlar vergisini geri alabilirsiniz. MTV" nin taşıtın kasko değerinin yüzde 5"i ile kıyaslanarak daha az vergi ödenmesine ilişkin düzenleme, 1 Ocak 2004"ten itibaren yürürlüğe girdi. Dolayısıyla 2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında kasko değeri kıyaslaması yapmaksızın fazla vergi ödeyen araç sahiplerinin, fazla ödedikleri vergiyi geri almaları da mümkün. Bu durumda olan araç sahiplerinin, ilgili vergi dairesine 2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yılları ile ilgili bir “Düzeltme dilekçesi” vermeleri gerekiyor" diye konuştu.