Yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili bir deri hastalığı olan akne, özellikle gençlerin kâbusu olabiliyor. Genellikle 12-18 yaşlar arasında görülen ve gençlerin bu en hassas olduğu dönemlerinde bazen psikolojik rahatsızlıklara yol açabilen akneler, kilo almaya bağlı olarak artış gösteriyor.

Kilo fazlalığının, hormon değişikliklerine neden olarak kanda serbest testosteron ve östrojeni artırdığını kaydeden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, bu durumun da özellikle genç kadınlarda akneyi fazlalaştırdığını söylüyor.

Vücudun farklı bölgelerinde farklı nedenlerden dolayı akne oluşabiliyor. Gençlerde yaklaşık yüzde 20 oranında akne gözlendiğini belirten Dr. Mehmet Coşkun Acay, aknenin oluşumunu şöyle anlatıyor: “Yağ bezlerinin ürettiği sebumun, ölü hücrelerle beraber, boşaltım kanalını tıkaması, bu tıkaçlara bağlı siyah ve beyaz komedonların oluşması, yağ bezi içerisinde bulunan Propionibacterium acnes bakterilerinin aşırı üremesi, yağ bezi yapısının neticede çatlaması akne nedeni olarak açıklanmaktadır.”

Akneler, vücudun birçok farklı bölgesinde görülebildiği gibi kilodan dolayı özellikle kıvrım alanlarının kapalı kalmasına bağlı, sürtünme ve terleme artışı ile tetiklenen koltuk altı ve kasık bölgesinde ise büyük ve ağrılı sivilceler oluşabiliyor. Kalça bölgesindeki sivilcelerde ise kilonun yanı sıra sentetik vücudu saran giysiler de etken olabiliyor.

ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURUN
Fazla kilonun yanı sıra genetik yatkınlık, stres ve yoğun yağlı kozmetik ürünleri kullanımının da akneye neden olduğunu belirten Dr. Acay, toplumda yaklaşık yüzde 10 oranında görülen polikistik over (yumurtalık) hastalığında da akne ve kilo fazlalığına daha sık rastlandığını söylüyor.

Dr. Acay, aknenin tetiklenmesini önlemek için en azından rafine edilmiş şeker ve şeker oranı yüksek gıda tüketiminden uzak durulmasını ve stres kontrolü sağlanarak daha sakin bir yaşam tarzının seçilmesini öneriyor.