Ünlü piyanistimiz Fazıl Say, Nazım Hikmet Oratoryosu'nun Frankfurt Kitap Fuarı'nda sahneleneceğini açıklayan Bakan Ertuğrul Günay'ın sözünde durmamasını eleştirerek, yüzünü bile görmek istemediğini söyledi.

Fazıl Say"ın bestelediği Nazım Hikmet Oratoryosu, Frankfurt Kitap Fuarı konuk ülke Türkiye projesinin programında yer alacağı çok önceden açıklanmıştı. Ne var ki, yapılan bir değişiklikle eserin yerine Yunus Emre Oratoryosu"nun Frankfurt"ta sahnelenmesi kararı alındı.

BAKAN İSTERSE GÖSTERİ ŞİMDİ BİLE SAHNELENEBİLİR

SKYTÜRK'te yayınlanan Enver Aysever'in sunduğu programın konuğu ünlü piyanistimiz Fazıl Say henüz geç olmadığını ve bugün bile harekete geçilmesi durumunda Nazım Hikmet Oratoryosu'nun fuarda sergilenebileceğine vurgu yaptı. Orkestranın hazır olduğunu ifade eden Fazıl Say, Bakan Günay'ın istemesi durumunda bu oratoryunun şimdi bile hazır hale getirilebileceğini anlattı.

VATAN VAZİFESİ, PARA ALMADAN YAPARIM

İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner'in oratoryonun iptaline gerekçe olarak maddi sorunları göstermesine tepkiyle yaklaşan Fazıl Say, bu gösterinin bir vatan vazifesi olduğunu ve herhangi bir para almadan da yapabileceğini vurguladı.

SİYASETEN CEZALANDIRMA YAŞAMADIM

Fazıl Say, Nazım Hikmet'i dışlamanın çok kötü ve yanlış olduğunu belirtirken, Enver Aysever'in 'siyaseten cezalandırıldığın süreçte' şeklinde bir ifade kullanması üzerine bu görüşe karşı çıkarak, "Ben bir cezalandırma yaşamadım" diye konuştu.

FETHULLAH GÜLEN BİLE GÖZYAŞI DÖKER

Fazıl Say, konuyla ilgili yorumları sırasında Nazım Hikmet'in memleket hasretini anlatan dizelerini dinleyen herkesin gözyaşı dökeceğini belirtirken şöyle bir ifadede bulundu:

"Bu lafı etmek istemezdim, şu New York'taki, Amerika'daki Fethullah Gülen bile şu şarkıyı dinlese gözyaşlarını bırakamaz. Bunlar insani duygular çünkü, memleket hasreti."

BAKAN GÜNAY'I GÖRMEK BİLE İSTEMİYORUM

İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile bir daha ortak bir projede yer almayacağının altını çizen Fazıl Say, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın sözünün eri olmadığını vurguladı.

Günay'ın kendisi ile birlikte basına oratoryonun Frankfurt Kitap Fuarı'nda sahneleceğini açıkladığını ifade eden Say ile Enver Aysever arasında yaşanan şu diyalog oldukça dikkat çekiciydi:

Fazıl Say: Verilmemiş, tutulmamış sözlerden bahsediyoruz.

Enver Aysever:Bakan bir başka zamanda bir başka söz verse, bir başka davet yapsa.

Fazıl Say:Hiçbir... Bir daha görmek istemiyorum.

Enver Aysever:Bakanı da...

Fazıl Say:Yani hiç... Yani bu sözlerin eri olmak lazım. O zaman 15 Ekim'de, 8 gün var daha buyursun yapsın. Bütün gazeteler yazdı. Ben size 140 tane küpür getireyim.

Televizyon Gazetesi