Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, finansal krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirleri kararlılıkla aldıklarını belirterek, şu ana kadar Türkiye'nin, bu noktada son derece başarılı bir performans izlediğini kaydetti. Başbakan Erdoğan, "Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz" dedi. Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık'ta gerçekleşti.
GAYRETİMİZ SAMİMİ

Krizin, başta çalışanlar olmak üzere, dar gelirli ve yoksul kesim üzerinde etkilerini en aza indirme noktasında samimi bir gayret içinde olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirlerimizi kararlılıkla alıyoruz. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkede milyonlarca kişi bu süreçte işini kaybetmiştir. Şu ana kadar Türkiye, son derece başarılı bir performans izlemiştir. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye bu güce, bu dirence sahiptir."

İŞVERENİN TALEPLERİ...

Öte yandan toplantıya katılan sosyal taraflar, ekonomik krizin işsizliği artırmaması için önerilerini hükümete sundu. Toplantıda Kamu-Sen'den “harcama çeki verilsin”, Türk-İş'ten “dayanışma geliri”, Hak-İş “düzenli gelir yardımı sistemi kurulsun”, TZOB ise, “çiftçilere faizsiz kredi verilsin” önerileri getirdi.


Piyasaya 10 milyar enjekte edildi


Krizin etkilerini hafifletmek için son 6 ayda piyasaya 10 milyar TL likidite enjekte edildiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonun tek haneli rakamlara çekilmesine rağmen işsizlikte az da olsa azalma kaydedildiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan, kadın, genç ve özürlüler başta olmak üzere istihdamın teşvik edildiğini vurguladı. Erdoğan, kısa çalışma ödeneği şartlarının iyileştirilmesi ve işverenlerin iki ayrı kuruma verdikleri bildirgenin teke indirilmesine dair düzenlemelerin meclise gönderildiğini hatırlattı. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “2002 sonundan 2008 Ekim ayına kadar istihdam artışı 1 milyon 8436 bin kişi olmuştur. Tarımdan çıkan 1 milyon 68 bin ücretsiz aile işçisi de dikkate alındığında 6 yılda toplam 2 milyon 914 bin kişi iş sahibi olmuştur. Yani işsizlik oranı ciddi oranda düşmese bile yeni iş imkanları oluşturularak artması önlenmiştir."