1 Nisan"dan itibaren GSM"den GSM"e, GSM"den sabit telefona ara bağlantı ücretinde üst sınır 40 kuruş olarak uygulanabilecek. Operatörler arasındaki konuşma ücretlerini etkileyecek bu karar sonrası faturalarda önemli düşüş olacak.

Bilgi Teknolojleri ve İletişim Kurumu (BTK), operatörler arasında ara bağlantı ücretlerini yeniden belirledi. BTK mobil haberleşmede yurtiçi konuşma ücretinde ara bağlantıda 64 kuruş olan üst sınırı 40 kuruşa düşürdü. Belirlenen yeni ücretler 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren tüm operatörler tarafından uygulanmak zorunda olacak.

Söz konusu karar GSM"den GSM"e olduğu gibi GSM"den genel aktarmalı telefon şebekesine yani sabit telefonlara da uygulanacak. Bu arada BTK ilk kez Türk Telekom tarafından abonelerine uygulanan sabit telefondan GSM yönüne doğru aramalara ilişkin olarak da azami arabağlantı ücreti belirledi. Buna göre ücret, KDV ve ÖİV dahil 0.37 TL/dakika olacak.

Yeni tarifeleri değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, arabağlantı ücretlerindeki düşüşün kapsama, kalite ve ürün çeşitliliğinin önemini artıracağını ve daha uygun fiyatlar yaratacağını söyledi.

Ciliv şöyle devam etti: “İndirim sonrası arabağlantı ücretleri mobil pazarda AB ortalamalarının 7 kat altına inerken sabitte ise AB ortalamasının üzerinde kalmaya devam etmiştir. Mobil iletişim sabite göre daha çekici hale gelmektedir. Finansal anlamda etkileri olabilecek bu kararın sektörde şartları değiştirdiği için yeni fırsatlar barındıracağını düşünüyorum. Müşteriler daha uygun fiyatlarla kalite ve teknolojiden faydalanabilecek.” - vatan