Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) tarafından iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularını ele alan Anadolu Buluşmaları toplantılarının 30’uncusu Çanakkale’de gerçekleştirildi. VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz doğru bir ısı yalıtımıyla yüzde 60'a varan enerji tasarrufu sağlanabildiğini ifade ederek, “Özellikle yapı statiğinde, yapı fiziğinin devamlılığı konusunda ısı yalıtımının çok büyük katkısı var. Bir bina inşa edilirken mutlaka ilgili yönetmeliklere göre inşa edilmeli” dedi.

Bugüne kadar binlerce kişiye enerji verimliliği hakkında bilgiler veren VERİMDER, Çanakkale toplantısını kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçekleştirdi.

GÖKHAN: ENERJİDEN BİRAZ YOKSUN KALDIĞIMIZDA HAYATIMIZ KARARIYOR

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasında enerjinin sonsuz olmadığına dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu; “Enerji kaynaklarımız sonsuz olmadığı gibi her geçen gün enerjiye olan ihtiyacımız artış gösteriyor. Enerjiden biraz yoksun kaldığımızda hayatımız kararıyor. Enerji fiyatlarındaki artış tüm vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Çanakkale Belediyesi olarak verimlilik konusunda emin adımlar atıyoruz. Yeni yapılacak binalarda yağmur suyu depolarını zorunlu tutarak suyumuzu verimli kullanmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Merkezi sıcak su tesisatlarını güneş enerjisi paneli ile destekleyen binaların ruhsat ücretlerinde yüzde elli indirim sağlayarak vatandaşlarımızı yenilenebilir enerjiyi kullanmaya teşvik ediyoruz. Çanakkale Belediyesi olarak yeni açtığımız yeşil binamızın çatısına koyduğumuz güneş panelleri ile binanın elektriğinin yüzde 60’ını buradan karşılıyoruz. Ayrıca binanın tüm bölgelerini enerji verimliliğine uygun şekilde tasarlayarak verimliliği esas kıldık.”

KORKMAZ: BİNA MUTLAKA İLGİLİ YÖNETMELİKLERE GÖRE İNŞA EDİLMELİ

VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz doğru bir ısı yalıtımıyla yüzde 60'a varan enerji tasarrufu sağlanabildiğini ifade ederek, “Özellikle yapı statiğinde, yapı fiziğinin devamlılığı konusunda ısı yalıtımının çok büyük katkısı var. Bir bina inşa edilirken mutlaka ilgili yönetmeliklere göre inşa edilmeli. Statik anlamda doğru bir bina dizayn ederken, bu binayı özellikle doğru ürünlerle dış kabuktan yalıtırsak binada yaşayan insanlar termal konfora ulaşıyor. İçeride oluşan sağlıklı ısı dağılımı, yapıda oluşan nem birikintilerinin dış ortama suya dönüşmeden buhar formunda atılmasını sağlıyor. Hem içeride nem, rutubet ve küf birikimleri yaşamıyoruz hem de rutubetin birikmesi sonucu yapısal anlamda donatıların incelmesini engelleyerek kolon ve kirişlerde oluşabilecek korozyonun önüne geçmiş oluyoruz” dedi.

YAPILAR ENERJİ TASARRUFU VE ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİP

Yapıların enerji tasarrufu ve çevrenin korunması açısından önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Korkmaz, şunları ekledi: “Ülkemizde enerji verimliliği alanında bilincin arttırılması, aynı zamanda dünya ve Avrupa'daki gelişmeler, küresel iklim değişikliğiyle mücadele anlamında faaliyetler yürütüyoruz. Bu konuda şimdiye kadar 30’uncusunu gerçekleştirdiğimiz Anadolu Buluşmasında özellikle ülkemizde enerji ihtiyacı, dışa bağımlılık, yapılarda enerji verimliliğiyle beraber elde edeceğimiz tasarrufun altını çizmeye gayret gösterdik. Hem Avrupa'da hem de ülkemizde enerji ve iklim konusundaki değişikliklerin ve buradaki mücadelenin en önemli yapılarından bir tanesi mevcut konutlarımızın, yapılarımızın enerji verimli dönüşümünden geçiyor. Çünkü ağırlıklı olarak fosil yakıtlar tüketiyoruz. Yüzde 80 ısıtma ve soğutma amaçlı enerjiler harcıyoruz. Bunların azaltılması yüzde 60 mertebesinde tasarruf sağlaması ve bu yapıların başta ısı yalıtımlı olmak üzere enerji verimli hale getirilmesinden geçiyor. Bu hedeflere ulaşmak açısından da bu toplantıları, bu iletişimleri verim dalı olarak da yine sürdürmeye, önümüzdeki yıllarda da planlıyoruz.”

“ENERJİ VERİMLİLİĞİYLE İLGİLİ EYLEMLERİ HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”

2021 yılında 60 milyar dolar olan Türkiye’nin enerji faturasının geçen yıl 100 milyar doları geçtiğini belirten VERİMDER Dernek Başkanı Korkmaz, “Türkiye enerji alanında yüzde 70 oranında dışa bağımlı. Enerji maliyetleri kadar enerjiye ulaşım konusunda da zor bir dönemden geçiliyor. Binalar en fazla enerjinin kullanıldığı alanlar olarak öne çıkıyor. Bizim asıl amacımız enerji tasarrufundan öte konforumuzu bozmadan enerjimizi verimli kullanabilmek. 25 milyon konutta enerji verimliliğini sağlamış olsaydık her yıl en azından ülke ekonomisine en az 10-12 milyar dolarlık bir kazanç sağlamış olabilirdik. Çok hızlı bir şekilde enerji verimliliğiyle ilgili eylemleri, planları, uygulamaları, yasaları, yönetmelikleri, destekleri hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.