Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu"yla anlaşmalı özel hastaneler için bu yıl 3.5 milyar YTL"lik kaynak planladıklarını ancak rakamın 6 milyar YTL"ye çıkacak gibi göründüğünü söyledi.

Çelik, özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde "sınırsız ödeme" yüzünden önemli yolsuzlukların yaşandığını ileri sürdü.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu"yla (SGK) anlaşmalı özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde "sınırsız ödeme" yüzünden önemli yolsuzlukların yaşandığını söyledi. Çelik, "Şu anda 6 ilimizdeki hastanelerde incelemelerimiz sürüyor. Daha önce yaptığımız bazı saptamalara göre, aynı kadının bir yılda 9 kez doğum yaptığına, yoğun bakımdaki bir hastanın yattığının dışında mide filminin çekildiğine dair faturalar gördük" dedi. Çelik, bu yıl özel hastanelere SGK"dan akacak kaynağın 3.5 milyar YTL olarak planlandığını, trendin bu rakamın 6 milyar YTL"ye çıkabileceğini gösterdiğini vurguladı. Çelik, özel hastanelere getirilen " yüzde 30 ödeme alın" sınırını savundu.

En sorunlu iş sağlık

Sosyal güvenlik sisteminin en sorunlu bölümünün sağlık olduğuna dikkat çeken Faruk Çelik, şöyle konuştu: "Son dönemlere kadar, "yap hastaneyi, kes faturayı, ödensin" gibi bir ortam vardı. Biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak "sınırsız ödeme"nin suistimale çok açık olduğunu gördük. Sağlık Bakanlığımız da neredeyse kontrol dışına çıkacak sayıda hastane açılmasının yanlışlığını gördü. Böylece bir yandan Sağlık Bakanlığımız hastane açılmasını daha sıkı izinlere bağlarken, diğer taraftan özel hastaneye giden sosyal güvenlik kapsamındaki vatandaşlarımıza düşen ödeme payının yüzde 30"la sınırlandırılmasını benimsedik."

Doktor sıkıntısı çıktı

Devletin 70 milyon vatandaşına sağlık hizmeti götürmek zorunda olduğuna dikkat çeken Faruk Çelik, şunları dile getirdi: "Özel hastanelerin fazla sayıda açılmasıyla birlikte kamuda doktor ve hemşire sıkıntısı da ortaya çıktı. Özellikle Anadolu"da bu sıkıntı daha fazla hissedildi. Sağlık Bakanlığımız da bunu dikkate alarak özel hastane kurulması konusunda daha titiz davranma yolunu seçti."

Vatandaş harcamasın

Özel hastanelerde sosyal güvenlik kapsamında karşılanan bedelin yanı sıra vatandaştan yapılan sınırsız tahsilatın haksızlık ve yolsuzlukları gündeme getirdiğine işaret eden Çelik, şöyle devam etti: "900 YTL"lik bir ameliyata 11 bin YTL"lik fatura kesen hastaneler var. Vatandaş daha iyi hizmet aldığını düşünerek elindeki avucundaki son kuruşu bile hastaneye ödüyor. Bu haksız faturalara "dur" demek durumundaydık. Evet, vatandaş özel hastaneye fark ödesin ama 10 kata kadar çıkmasın."

Türkiye"de kaç yoksul var, gerçek sayı bilinmiyor

FARUK Çelik, "Belediyelerin, valiliklerin yaptığı yardımlar nedeniyle iş bulanların bir bölümü patronuyla "Beni kadroya alma, yardımlarım kesilmesin" pazarlığı yapıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Açıkçası Türkiye yoksulunun gerçek sayısını bilmiyor. 2 milyon dolayında yoksul olduğu varsayılıyor. Gerçek sayının genel sağlık sigortası kayıtlarıyla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkmasını bekliyoruz. Aslında yoksula doğrudan yardım yerine "balık tutmayı", yani hayatını idame ettirecek geliri kazanabilmesini yollarını öğretmemiz gerekiyor. Türkiye zamanla bunu da aşacak."

Kasketi takıp tebdili kıyafet geziyorum, çözüm yolu arıyorum

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, başta Tuzla"daki tersaneler olmak üzere, gündemine gelen sorunları sıradan vatandaş gözüyle inceleme yöntemini benimsediğini belirterek, şunları söyledi: "Kasketi takar tebdili kıyafet sokağa çıkarım. Tuzla tersanelerini böyle dolaştım, oradaki içler açısı durumu daha da iyi gördüm. Onun dışında sağlık karnesini kaldırıp, sadece kimlikle hastanelere başvuru formülü, 65 yaş üstü emeklilerimize PTT şubelerinden maaş ödenmesi, 85 yaş üstündekilere 1 Eylül"den itibaren evde maaş yöntemi hep tebdili kıyafet gezmenin ürünü olarak gündeme geldi."

100 hastane yüzde 30 sınırını kabul etti

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Özel hastaneler şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu"yla sözleşmesini feshediyor. Bu durumda özel hastaneler eskisi gibi kapsam dışı kalırsa ne olacak?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bu konuda uygulamayı görüp ona göre hareket edebiliriz. Aslında Sağlık Bakanımız sınırın yüzde 20 olmasında ısrar etti. Yüzde 30"a çıkmasını biz sağladık. Bakanlar Kurulu"nun ödeme sınırını yüzde 100"e kadar yükseltme yetkisi var. Ayrıca özel hastaneler yatarak tedavide "otel hizmeti" bedelini biraz daha serbest belirleyebilecek. Şu anda İstanbul"da 100 hastane sistemde kalmayı kabul etti, 12 hastane anlaşmayı geri çekti."

45.7 milyar alacak var günde 80 milyon YTL geliyor

FARUK Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu"nun (SGK) prim alacağı toplamının 45.7 milyar YTL olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

Borçları yeniden yapılandırma kapsamına ancak 26.2 milyar YTL"yi alabildik. Dosyaların tamamını temizlemeye çalışıyoruz.

Borçları yeniden yapılandırma kapsamında günde 500 milyon YTL"lik başvuru alıyoruz. Günde 80 milyon YTL kasamıza giriyor.

Borcunu peşin ödeyene faiz ve gecikme zammından yüzde 85 indirim yapıyoruz. Bir yılda ödemeyi taahhüt eden için indirim oranı yüzde 55"e düşüyor.

Artık bir emekliye 2.13 çalışan düşüyor

SOSYAL güvenlik sisteminin sağlıklı bir yapıya kavuşabilmesi için bir emekliye karşı üç çalışanın prim ödüyor olması gerektiğini dile getiren Bükün Faruk Çelik, şöyle konuştu: "Türkiye"de 1.9 çalışana 1 emekli düşüyordu. Kayıtdışı istihdama karşı aldığımız önlemler, kayıtlı çalışan sayısında 1 milyonluk artışı gündeme getirdi. Böylece 1 emekliye düşen çalışan sayısı 2.13"e çıktı. Kayda almamız gereken 4.5 milyon çalışanın da olduğunun farkındayız. Adım adım bunlar da kayda girecek."

Primini düzenli ödeyen artık "benim günahım ne" demeyecek

FARUK Çelik, geçmişte SSK ve Bağ-Kur prim borçlarıyla ilgili aflar, yeniden yapılandırmalar gündeme geldiğinde, ödemesini aksatmayanların "Benim günahım ne" diye hayıflandığını hatırlatarak, şu mesajı verdi: "İstihdama dönük destek paketiyle primde 5 puanlık indirim gündeme geldi. Primlerini düzenli ödeyenler, bundan yararlanacak. Borcu olan temizledikten sonra kapsama girebilecek. Prim ödemesini aksatanın 5 puanlık indirimi hemen duracak."

İşkur"a kayıtlı işsizleri meslek sahibi yapacağız

FARUK Çelik, İşkur"a bağlı İşsizlik Fonu"nda biriken kaynağın 33 milyar YTL"ye ulaştığını ifade ederek, şunları anlattı:

İşkur"a, çalışan başına işverenden yüzde 2, kamudan yüzde 1 ve çalışandan da yüzde 1 kesinti yapılıyor.

Devletin ödediği rakam getirisiyle birlikte 8 milyar YTL"ye ulaşmış bulunuyor.

Devletin ödediği payın faiz gelirinin 1.3 milyar YTL"si 5 yıl boyunca GAP"a aktarılacak.

GAP"ta bu sayede sadece sulama projeleri sayesinde 900 bin kişi iş bulacak. Dolayısıyla bu kaynak da bir anlamda işsizlik sorununa çözümde katkı yapmış olacak.

Ayrıca Fon"dan 300 milyon YTL"lik bir kaynağı İşkur"a kayıtlı işsizlere meslek eğitimi vermek üzere kullanacağız.

Eğitimlerin bir bölümü iş garantili olacak.

Hedefimiz İşkur"a kayıtlı vasıfsız işsizleri birer meslek sahibi yapmak.

(Hürriyet)