SAKARYA'nın Pamukova İlçesi'ne bağlı Mekece Köyü yakınlarında 22 Temmuz 2004 tarihinde meydana gelen 41 kişinin öldüğü, kayıtlara "hızlandırılmış tren kazası" olarak geçen kazayla ilgili dava bugün sonuçlandı. Trenin makinislteri Recep Sönmez 1 yıl 3 ay, Fikret Sönmez ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılırken, Tren Şefi Köksal Coşkun ise beraat etti. Makinistlere ayrıca para cezası da verildi.


İçinde 234 yolcu ve 9 personeliyle Haydarpaşa Garı'ndan çıkan ve "hızlı trenin öncüsü" olarak kabul edilen hızlandırılmış Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren, 22 Temmuz 2004 tarihinde saat 19.45'te Pamukova'nın Mekece Köyü yakınlarında raydan çıkmış ve 41 kişi yaşamını yitirmişti. Ankara- İstanbul arasındaki hızlandırılmış tren seferlerini kazadan 45 gün önce beraber başlatan Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım hemen olay yerine giderek inceleme yaparken, kazanın şoku atlatıldıktan sonra karşılıklı suçlamalarda bulunulmuştu.

Kazadın ardından geçen 3.5 yıllık süre içinde Adapazarı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bununla birlikte 23 kez duruşmaya çıkılmış, bilirkisi heyetleri 80 kilometre hızla gitmeleri gerekirken 132 kilometre hız yaptığı ileri sürülen makinistlere 8'de 4, yol tamiratlarını yapmayan ve sinyalizasyon hatası yaptığı ileri sürülen TCDD yönetimine de 8'de 4 kusur bulmuş, ancak bu kusurlar daha sonra defalarca oluşturulan bilirkişi raporlarında ayrı değerlerde gösterilmişti.

Son olarak Kütahya'da meydana gelen kazayla ilgili soruşturma sürerken, hızlandırılmış tren kazası ile ilgili dava da bugün sonuçlanmış oldu.

Adapazarı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, daha önce bir süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan makinistler Recep Sönmez ve Fikret Karabulut, avukatları, TCDD avukatları hazır bulundu. Daha önce tüm davalara katılan ve kazada ölenler arasında bulunan İrem Candan'ın babası Alaattin Candan da her zamanki gibi bu duruşmada da müdahil olarak hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, saat 12.00 sıralarında sona eren davanın karar öncesinde yaklaşık 15 dakika ara verdi. Daha sonra açıklanan kararda, makinistlerden Recep Sönmez 1 yıl 3 ay hapis ve 733 YTL para cezasına, kaza sırasında treni kullandığı belirtilen diğer makinist Fikret Sönmez ise 2 yıl 6 ay hapis ve 1100 YTL para cezasına çarptırıldı. Tren Şefi Köksal Coşkun'un ise beraatine karar verildi.