Terim; Arda Turan, Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Caner Erkin, Gökhan Gönül ve Hakan Balta'nın kadroya alınmamasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Terim ayrıca EURO 2016 sonrası TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile görüşerek istifa etme kararı aldığını ancak daha sonra göreve devam etme kararı aldıklarını söyledi.
Fatih Terim'in açıklamaları...

"ARTIK DÜNYA KUPASI'NI KONUŞACAĞIZ"
"Dünya Kupası'na başlamadan önce önemli bir turnuvayı geride bıraktık. En son basın toplantısından bu yana, takvim olarak bir araya gelemedik. Manevi olarak iyi geçtiği söylenemez. Geçen sürede neler olduğunun muhasebesini yapma şansını bulduk. Hepimiz yaşadıklarımızı ve yaşamadıklarımızı masaya yatırdık. Konuşacak, değerlendirecek çok şey var. Artık dünya kupasını konuşacağız ama kısaca merak ettiğiniz birkaç konunun üzerinde durmak istiyorum."

"HEPİMİZDEN DEĞERLİ OLAN; AY-YILDIZLI FORMADIR"
"Her şeyden önce Milli Takım, profesyonellerin Milli duygularla sadece kendilerini değil Türk halkını da temsil eden bir yapı olmalıdır. Oyuncuların, taşıdığı Milli formanın sorumluluklarını hem sahada hem saha dışında hissetmesi gerekir. Benim için asıl değer kadro veya teknik direktör değil, asıl değer taşıdığımız Ay Yıldızlı formadır. Benim futbolcularımdan beklediğim budur. Hepimizden fazla değerli olan, göğsümüzdeki Ay-Yıldızdır. EURO 2016 öncesi yaptığım konuşmalarda, tüm medya kuruluşlarına bu turnuvaya katılmanın önemli olduğunu dile getirdim. Ne grup maçlarında ne hazırlık maçlarında oynadığımız mücadele buraya yetmez. Benim beklentim son dakikaya kadar mücadele eden bir takımdı. Bunu bekliyordum. Biz teoride olağan üstü iyi şekilde hazırlandık."

"KİŞİLER ÜZERİNDEN AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIM"
"İstediğimiz bu performansın pratiğie yansımasıydı. Ne yazık ki beklentilerin arkasında kaldık Hoşumuza giden bir tablo çıkmadı. Hatta çoğunuz benden çok biliyorsunuz. Bugün burada şu şöyle yapmış, bu böyle yapmış veya yapmamış diye detaya girmeyeceğim. Kişiler üzerinden açıklama yapmayacağım. Şu an kampta olmayan hiçbir oyuncumla ilgili konuşma niyetinde değilim."

"BEDELİ NEYSE BEN ÖDEMEYE HAZIRIM"
"Hepsinde emeğim, iyi niyetim var. Hepsinden de başarı bekliyorum. Onlar bana değil, ay yıldızlı formaya hizmet ediyor. Konumum, şikayet edip söylenme yeri değil. Kıymet verdiğim konularda hiç geri adım atmam. Böyle olmaya da devam edecek. Bedeli neyse ben ödemeye hazırım. Ben sorunu çözerim veya aksiyon alırım. Beni tanıyorsunuz. İnsanlar gelişir ama değişmez. Ben de değişmeyeceğime göre bundan farklı bir şey beklemeyin. Ben bu geminin kaptanıyım. Ben kaptan olarak hiçbir tayfamı seyir esnasında fırtına çıkmasına rağmen denize atmadım. 2 seçeneğim vardı. Ya denize atacaktım ya limana sağ sağlim yanaşacaktım. En az hasarla yanaştırdığımı düşünüyorum."

"BİREYSEL OLARAK GEREKENİ YAPTIM. HATA TÜRK HALKINA YAPILDI"
EURO 2016'nın sorumlusunun en başta kendim oldğunu söyleyerek tüm halkımızdan özür dilemiştim. Gerekenlerin yapılacağını söyledim. Bireysel olarak gerekeni yaptım. En üst seviyedeki yetkili ile 2016'nın düşüncelerini açıkladım ve sorumluluğu yerine getirdim. Euro 2016 sonrası sayın başkanla yaptığımız görüşmelerde, Türk futbolunun geleceği için göreve devam etme kararı aldık. Ben bana yakışanı yapmakta hiç tereddüt etmedim. Bundan da emin olabilirsiniz. Birileri özür dileyecekse bu makam ben değilim. Benim kimse ile kişisel problemim yok. Hata bana değil, Türk halkına yapılmıştır. Milli takımın kapısı, kendini bu formayı taşıma şerefine hazır ve istekli olan her oyuncuya açıktır."

İSTİFA ETTİNİZ VE KABUL EDİLMEDİ Mİ SORUSUNA: YAKIŞANI YAPTIM
Terim, "İstifa ettiniz ve kabul edilmedi mi?" sorusuna "Türkiye'de öyle bir atmosfer yaratıldı ki; baş sorumlu olarak ben gösteriliyordum. Ben de gerekeni, kendime yakışanı yaptım. Baş sorumlu olarak gereği neyse onu yaptım" diye cevap verdi.
"13 maç mağlup olmayan milli takımınız vardı. Bununla gurur duyun. Şu başarıyı küçümsemeyin. Hollanda'nın üstünde kupaya katıldık. Müthiş bir başarıydı bu. Bizi Fransa'ya götüren gruptan çıkmanın çok zor olduğunu söylemiştim. Bu işin başarılı olmadığını göstermek doğru değil. Sorun başarı ya da başarsızlık değil. Benim darıldığım, kızdığım konu, gerektiği kadar mücadele edilmemesi."

ARDA TURAN SORUSUNA CEVAP: HERKESİN ALINMAMA SEBEBİ AYNI DEĞİL
Terim, "Arda ve diğer oyuncuların alınmama sebebi aynı mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Herkesin sebebi aynı değil. Kendine göre sebepleri var. Her oyuncum gibi Arda Turan'ın da başarılı olmasını isterim. Kadrodan çıkarılan oyuncular, zamanı ve zemini oluştuğunda tekrar hizmet edeceklerdir ama bugünkü seçimimiz budur. Olaya kişiselleştirmeden bakmak lazım. Bu bir ilkesel meseledir. 6 ay oynamadığı zaman (Arda Turan için) 'Oynamayan adamı aldınız? diye sormadınız. Her futbolcunun kadroya alınmama sebebi farklı. Kimin kadroya neden alınmadığını benden daha iyi biliyorsunuz."

"SAYDIKLARIMA UYAN HERKES TAKIMA DÖNER"
"Hakan Balta, Selçuk İnan.. Hepsi de ilk kez benimle milli oldular.. 8-10 sene önce genç olan şimdiki oyuncular, yaşlı oyuncuların yerine oynamıştı. Bu kadro herkese açık, bunun değerlerini ve ilkelerini sıraladım. Kişisel değil, ilkesel.. Oyuncuların neden alınıp alınmadığını, herkes benden iyi biliyor. Bazen 'Ben olduğum sürece burada olmaz' diye şeyler olur. Ben öyle bir şey demiyorum. Saydıklarıma uyan herkes takıma döner. Yaptığım tarife uyan herkes burada olur. Uymayan olmaz!"

"SONUÇ NE OLURSA OLSUN DÜNYA KUPASI'NDA OLMAK İSTİYORUZ"
"Açıkçası zorlu bir grup. Rusya ile yapacağımız maç başlangıcı olacak. Teknik olarak daha hafif bir takım düşündüm. İki yıldır ağır maçlar yaptık ama Rusya olunca dostluğun önemi için karar verdik. Grubumuz zor. Grubumuzda her bay kalan takım, Rusya ile hazırlık maçı oynayacak. Avrupa Şampiyonası'na katılma statüsünden daha zor bir şampiyona... Dünya Kupası'nın ilk grupları sert değil ama daha zor. Sonuç ne olursa olsun burada olmak istiyoruz. Oyuncularıma güveniyorum. "

"BEN OYUNCULARIMI HİÇ SUÇLAMAM"
"Kişisel paylaşımlara karışmak bana yakışmaz. Ben gerçek dünyada yaşıyorum. Siz de sanaldan çıkıp gerçek dünyaya dönün. Konu başarısızlık değil. Ezber bozmuş olabilirim. Benim kırgınlığım; ortaya mücadele konmaması oldu. Ben medya üzerinden oyuncularımla konuşmam. Konuşacaksam kendim konuşurum. Bir çok şeyi sizden (basın mensuplarından) öğrendim. Son noktaya kadar zorlayan bir takım olacağız dedim. Bunu görmeyince ben üzülürüm. Ben oyuncularımı hiç suçlamam. Suçlayacaksam kendimi suçlarım. Aslında söylenecek o kadar şey var ki. Biz bir görev yapıyoruz. Beğenmiyor olabilirsiniz, sevmiyor olabilirsiniz, itirazım yok. Ancak bu durum dünyaya gelmemiş bir çocuğa, annesine; küfür etmenizi, beddua etmenizi gerektirmez."

"SADECE PRİM MESELESİ DEĞİL"
"Ben buraya Milli Takımlar teknik direktörü olarak çıktım. Ben buraya gerekçe, sebep, bahane açıklamaya çıkmadım. 'Yaptım oldu' demiyorum ama benim ağzımdan gerekçe duymayacaksınız. Zaten gerekçelerini herkesten iyi biliyorsunuz. İstediğiniz gibi yazın. Ben insanların yüzüne söylerim. Ben olanları hiçbir zaman burada konuşmadım zaten. Arkadan dolanmak benim işim değil. Ben bu kararı verdim. Milli takım konusundaki karar açıklanamaz bir konu. Bedeli neyse ödemeye hazırım. Bu bir prim meselesi değil. Bütün istatistiklerde gerideyiz. Bunu prim meselesine indirgemeyin. Sahada olanları görmezden gelmemek lazım. Ben ne zaman içeride yaşadıklarımızı dışarıyla paylaştım ki? Ne kadar tahrik edilirse edilsin mümkün değil."