Çalıştığı fastfood zincirinin hamburgerini öğlen yemeği olarak yemediği ve arkadaşına verdiği için işten atılan Eyüp Kaya, 4 yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. Kaya, açtığı dava ile 5 bin 600 lira tazminat aldı.

Uluslar arası fastfood zincirlerinin Türkiye'deki şubelerinde çalışan personeline her gün öğle yemeklerinde sadece hamburger yeme zorunluluğu getirmesi mahkemelik oldu. Her öğlen hamburger yemeyi kabul etmeyen ve işten atılan Eyüp Kaya bunlardan biri.

'Yağlı yiyemem dedim'

Burger King'in İstanbul'daki bir şubesinde motorlu kurye olarak çalışan Eyüp Kaya'nın olayı, verdiği bilgilere göre şöyle gelişti:

* Hamburger zincirleri, çalıştırdıkları personele öğle yemeği parası vermiyor. Bunun yerine tüm personelden her öğlen hamburger yemeleri isteniyor.

* Eyüp Kaya'ya da, yaklaşık 3 yıl çalıştığı Burger King'te her öğlen hamburger yiyeceği söylendi.

* Ancak Kaya, yağlı yiyecek tüketemediğini, bu tür yiyeceklerin sağlığını bozduğunu işyeri yönetimine bildirdi.

* Yönetim, şirket kuralları gereği yemek parası verilemeyeceğini, başka yerden sipariş edilen yemeklerin parasının da ödenemeyeceğini Kaya'ya bildirdi.

Pizzacıyla takas etti

* Asgari ücretle çalıştığı için öğle yemeğini finanse etmekte zorlanan Kaya, çareyi aynı yöntemi uygulayan pizza şirketi çalışanlarıyla kendi yemeğini takas etmekte buldu.

* Böylece bazı günler hamburgerini pizzacıda çalışan ve pizzadan bıkmış kuryeye verecek, karşılığında da onun pizzasını yiyecekti.

İşten atılma nedeni

Eyüp Kaya, zaman zaman da yiyemediği hamburgerini başka arkadaşlarına ikram etti.

* Özellikle hemen yakındaki okullardan gelen bazı yoksul öğrencilere yemeğini verdi. Ancak bu durum kısa sürdü.

* Kaya'nın hamburger hakkını yemek yerine, arkadaşlarına verdiğini tespit eden şirket yönetimi, şirket kurallarını çiğnediği gerekçesiyle tazminat ödemeksizin 20 Haziran 2007'de işine son verdi.

Yargıtay da onadı

* Her gün hamburger yeme zorunluluğundan kurtulmak isterken işinden olan Kaya, İstanbul 3. İş Mahkemesi'ne dava açtı.

* Mahkeme, söz konusu şirket kurallarını ihlal etmenin tazminatsız işten çıkarma hakkı vermediği sonucuna varıp, şirketi Kaya'nın tazminatını faiziyle birlikte ödemeye şirketi mahkum etti.

* Şirketin itirazı sonucu dava Yargıtay'a taşındı. Yargıtay da Eyüp Kaya'yı haklı bulan tarihi kararını verdi.

* Böylece Kaya, 4 yılı aşan hukuk mücadelesinden başarıyla çıktı, şirketten 5 bin 600 liralık tazminatını aldı.

'Umarım 10 binlerce arkadaşım kurtulur'

Eyüp Kaya, sadece Burger King'te değil fastfood sektöründeki tüm yerli ve yabancı şirketlerin öğle yemeği konusunda benzer mantıkla çalıştığını belirtirken, "Öğle yemekleri bizim için adeta zulme dönüşüyor. Personelini yıllarca aynı yemeği yedirmeye zorlamak insan haklarına aykırı. İş bulamayan insanlar çaresiz boyun eğiyor. Umarım benim kazandığım dava on binlerce sektör çalışanına emsal teşkil eder, bu zulüm biter" dedi.