Okullarda obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli beslenmeye teşvik etmek amacıyla Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığının okul kantinlerinde önümüzdeki yıl uygulamaya koyacağı 'fast-food' tarzı gıdaların satışının yasaklanmasına kantinciler şartlı destek verdi. 
 
Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Vekili Şefik Aslan, yaptığı açıklamada, insan sağlığının kazanılan paradan daha önemli olduğunu, ancak obeziteyle mücadele ve bilinçli beslenme konusundaki çalışmanın kantinlerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. 
 
Teknolojinin gelişmesiyle hazırlanması ve tüketimi kolay olan yiyeceklerin, rağbet gördüğünü ve büyük bir pazar payı oluşturduğunu belirten Arslan, çocukların okul dışındaki yerlerde de obeziteye yol açacak gıdaları alabildiklerini ifade etti. 
Odalarına bağlı 230 okul kantini olduğunu ifade eden Arslan, kantinlerin sıkı bir denetime tabi tutulduğunu, buralarda satılan ürünlerin ise yetkililerin kontrolünden geçmiş gıdalar olduğunu belirterek şunları kaydetti: 
 
“Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi bizim kazanacağımız paradan daha önemli. Ancak bu tüketim alışkanlığı dışarıda serbest kantinde yasak olursa arkadaşlarımıza haksızlık edilmiş olur. Bakanlıklarımızın aldığı karara saygılıyız ancak fast-food yasaklanacaksa her yerde yasaklansın. Kantin sektöründe çalışanların da mağdur edilmemesi gerekir. Bu konuda daha geniş kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.” 
 
Kantin işletmecisi Turgay Çiçek ise çocukların büyük rağbet gösterdiği fast-food ürünlerinin yasaklanmasıyla satışlarında yüzde 70 oranında düşüş olacağını söyledi. 
 
Uygulanacak yasağın 2008 yılında da hayata geçirilmeye çalışıldığını belirten Çiçek, “Çocuklar evinde süt içmiyor ki kantinden içsin. Bu yasağın sonuç vereceğini sanmıyorum. Çünkü çocuklar okula gidene kadar birçok kafenin önünden geçiyor” dedi. (A.A)