Kalp ve dolaşım sistemi başta olmak üzere obeziteye bağlı rahatsızlıkların önlenmesi için Türkiye'de de fast food lokantalarda çocuk menülerinin yanında oyuncak verilmesinin yasaklanması ve fast food yiyecekleri özendirici tüm faaliyetlerin sınırlandırılması gerektiği bildirildi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Kayıhan Pala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, San Francisco Yönetici Heyetinin, fast food lokantalarında satılan sağlıksız çocuk menülerinin yanısıra bedava oyuncak verilmesinin yasaklanması yolundaki kararını olumlu bulduğunu söyledi.

Şişmanlığın son 20 yıl gelişmiş ülkelerde ciddi sorun olmaya başladığını ifade eden Pala, ''Türkiye'de yapılan bazı araştırmalarda okul çağındaki şişmanlık düzeyinin, Avrupa ve gelişmiş ülkelerdeki mevcut şişmanlığa yaklaştığı görüldü. Bu durum üzerinde ciddiyetle durulması gereken önemli bir sağlık sorunudur'' dedi.

Beslenme bozukluğu içerisinde sayılan aşırı kiloluğun geriye doğru çekilebilmesi, toplumun aşırı kiloluktan en az etkilenmesinin sağlanması için bazı önlemler alınması gerektiğini dile getiren Pala, şöyle konuştu:

''Fast food zincirleri oyuncak dağıtımını, 'çocuklar özensin, yemeye çalışsınlar ve bu onlarda bağımlılık yapsın' yaklaşımıyla yapıyor. Bazı ülkeler, kolalı içecekleri, okul kantinlerinde satılmaması gereken içecek ve yiyecek grubu içine aldı. Bu karar şişmanlığın ve yol açtığı hastalıkların önlenmesi amacıyladır. Fast food zincirleri konusunda da özellikle ülkemizde bazı çalışmalar yapılmalıdır.''

Pala, kalp ve dolaşım sistemi başta olmak üzere obeziteye bağlı hastalıkların önlenmesi için Türkiye'de de ABD'de olduğu gibi fast food lokantalarda oyuncak verilmesinin yasaklanması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Sadece oyuncağın yasaklanması yeterli olmayacaktır. Özendirici reklam ve tanıtım kampanyalarına da sınırlama getirilmesi çocuk sağlığı açısından mutlak gereklidir. Ayrıca çocuklara ve ailelere ulaşılabilecek, bu durumun ne tür sorunlara yol açacağı yolunda eğitimlerin verilmesi de gerekiyor. ABD'deki uygulama iyidir ama yeterli değildir, üzerine daha farklı şeyler getirmeliler. Sağlık Bakanlığının obeziteyle ilgili çalışmaları var. Kolalı içecekler ve fast food yiyeceklerin obeziteye yol açtığı bir gerçek. Özendirici tüm faaliyetlerin sınırlandırılması gerekiyor.''