Resepsiyona bu sene ilk defa vatandaşlar da çağrılırken, Demokratik açılım nedeniyle gerginleşen siyaset ortamı da yumuşadı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Merkez Orduevi'nde bir resepsiyon verdi. Bu sene ilk defa vatandaşların da çağrıldığı resepsiyonda verilmesi planlanan konser, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 4 askerin şehit olması nedeniyle iptal edildi.
Geçen yıla göre daha kapsamlı olan resepsiyona toplumun her kesiminde yaklaşık 4 bin davetlinin katıldığı bildirildi. Resepsiyona Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Deniz Baykal ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin yanısıra Yüksek Yargı başkanları ile çok sayıda bakan, bürokrat, iş adamı, sanatçı ve gazeteci katıldı.

KAPILAR KAPATILMAZ

Resepsiyonda “IMF'yi yerin dibine batıracağız” diyen Erdoğan gazetecilerin şaşırdığını görünce, "Şaka yapmıyorum”diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "IMF'yi yerin dibine sokacağız. Yerin 7 kat altına indireceğiz. Lütfi Kırdar ile Cemil Topuz arasında yerin altına girdik. 2 Ekim'deki IMF toplantısı orada yapılacak. Türkiye neye muktedir görecekler.”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın gündeme getirdiği gerginliği sona erdirmek için başındaki poşuyu yere atma önerisinin sorulması üzerine de Erdoğan, "Ben 15-20 gün önce ne gerekiyorsa herşeyi yaparız dedim. Ben bunları söylerken kapılar kapatılmaz. Biz Türkiye'nin tamamı değiliz, oturup konuşalım dedik” diye konuştu.

REDDETMEK İSTEMEM

CHP Lideri Baykal da, 'Demokratik açılım süreciyle ilgili' bir soru üzerine, 'Başbakan'ı reddetmek istemem. Ama net bir şekilde bilmediğim bir şeyi kabul etmem. Bu süreç sorgulanmalı. 'PKK silah bırakmasa da olur' diyenler değerlendirme yapmalı' yanıtını verdi. Baykal, 'Genelkurmay Başkanlığı'ndaki tebrik töreninde Başbakan Erdoğan ile ne konuştunuz?' sorusuna ise, İzmir Karşıyaka'daki protestoyu konuştukları yanıtını verdi.

YAKIŞTIRMA SEVİYESİZCE

Bahçeli ise, açılım çalışmalarına karşı çıkışının bazı kesimlerce "seçim yatırımı" olarak değerlendirilmesine ilişkin soru üzerine "Seçimden daha önce milli meseleler olduğu kanaatindeyim. Bu tür hassas meseleleri seçimle ilişkilendirmek doğru değil. Yaklaşımlarımızın seçimle ilişkilendirilmesi seviyesizlik" dedi. Bahçeli, süreci desteklemedikleri için içeriğini de merak etmediğini sözlerine ekledi.



Başbuğ gazinin elini öptü

Resepsiyonda Faruk Saraç'ın hazırladığı ve Atatürk'ün giydiği kıyafetlerden oluşan "Sarı Zeybek Defilesi" yapıldı. Orgeneral Başbuğ, muhalefet partisi liderleri Baykal ve Bahçeli'yi de defileyi birlikte izlemek için yanına çağırdı. Gazilerin bulunduğu masayı da ziyaret eden Başbuğ, gazilerin tek tek hatırlarını sorarken Kore Gazisi Hasan Gökçen ile sohbet etti. 97 yaşındaki Gökçen'in elini öpen Başbuğ, yaşlı adamın kendi elini öpmesini müsaade etmedi. Başbuğ, “Eli öpülecek olan sizlersiniz tüm gazilerimiz ellinden öpmek lazım” diyerek hemşerisi ile kısaca sohbet etti. Başbuğ, Hakkari'de şehit olan 4 askere gönderme yaparak "Aslında başka programlarda var. Ama yüreğimize taş basıyoruz bir taraftan da faaliyetlerimize devam ediyoruz" dedi. /yenişafak